Pretraži

Internetom kruži jedan od najopasnijih Tiktok trendova: Preko 60 miliona ljudi pogledalo je snimke koji pokazuju kako da direktno UGROZITE svoje zdravlje!

Izvor:  IDJTV
|
Life
0
devojka, sreća, horoskop, astro, lifestyle, sunčanje, more
Foto: avid Freigner / Panthermedia / Profimedia

Na Tiktoku je osvanuo trend koji podstiče ljude da izlaze na sunce bez zaštite i kada je zračenje najveće, i na taj način direktno naškode svom zdravlju.

Novi Tiktok trendovi neprestano osvajaju internet. Iz dana u dan se menjaju aktuelni klipovi i na njihovo mesto dolaze novi. I dok su neki većini simpatični, poput trenda gde korisnici prepričavaju kroz kakve su sve „blamove“ prošli dok su bili zaljubljeni, sa druge strane često smo svedoci opasnih Tiktok trendova koji ozbiljno mogu narušiti nečije zdravlje.

Svi koji aktivno prate Tiktok se moraju sećati trenda koji je vladao ove zime, a gde su ljudi, pa čak i trudnice obučene samo u kupaći ulazile u zaleđenu vodu. I dok su neki tvrdili kako im to pomaže u cirkulaciji, mnogi su nakon ovih pokušaja dobili ozbiljne upale. A sada se čini da osim zime i leto ima zabrinjavajući Tiktok trend koji može narušiti zdravlje.

Naime, svi smo više puta čuli koliko sunce može biti štetno, međutim na Tiktoku su se pojavili korisnici koji tvrde da je sunce „veoma zdravo“ i da mu se treba „redovno izlagati“.

 

@captain_taylor_morgan Replying to @trumankohler ✝️ ♬ Peaceful Sincerity – Pemancing Biru

Ovi korisnci tvrde kako „sredstva koja služe za zaštitu od sunca imaju štetne hemikalije koje ne prijaju vašoj koži i koje dovode do gubitka vitamina D“. Oni podstiču svoje pratioce da se izlažu suncu bez zaštite kako bi se prepustili „prirodnom izvoru vitamina D“.

I premda ovo može biti veoma opasno neki su čak otišli i korak dalje. Naime, na Tikotku se pojavio tag #UVIndex, koji je pogledalo preko 60 miliona ljudi. Fora je u tome da ovi korisnici proveravaju kada je indeks zračenja najjači i upravo taj period biraju da izađu napolje, a ističu da je tada najbolje vreme da se dobije preplanuki ten. Ono što je još strašnije jeste da se mnogi od njih u tom periodu čak mažu uljima koji privlače sunčeve zrake i pomažu im da „potamne“.

 

@thereallazyhamburger I love love love tanning AHHH #tips #advice #talkwithme #tanning #sun #uvindex #nature ♬ original sound – ✮Fifi Margot™

Zbog čega je ovaj trend opasan?

Toplotni udar, trenutan i bolan, nije jedina posledica preteranog izlaganje UV zracima. Sa godinama dugotrajno izlaganje suncu uzrokuje ubrzano starenje kože, oslabljenje imunološke obrane, a u određenim slučajevima rak kože i mrenu na oku koja može dovesti do slepila.

Osim toga, agresivno delovanje sunca, naročito kod dece nepovratno narušava kožni odbrambeni sistem: koža akumulira otrovne slobodne radikale, njena sposobnost obnavljanja opada i šteta na matičnim ćelijama je nepovratna. Tako će koža oslabljena suncem, posebno pre desete godine života, uvek ostati osetljiva.

Upravo zbog svega ovoga nanošenje zaštitnog faktora i izbegavanje sunca kada je visok nivo zračenja je veoma bitno. Ovim ne samo da se štitimo od trenutnih opekotina, već znatno smanjujemo rizik od dobijanja raka kože.

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Life