Pretraži

Imaš velike planove, ali uvek na putu izgubiš volju!? Uz ovih 10 saveta se reši lenjosti i povećaj svoju produktivnost

Izvor:  IDJTV
|
Life
0
Foto: Rawpixel / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako se nalaziš među onim ljudima koji uvek imaju velike ideje, ali ih isto tako uvek sputava lenjost, ovih deset koraka će ti pomoći da pobediš sebe i povećaš produktivnost.

Svi mi imamo dane kada smo lenji, kada nam se ne radi ništa i samo bismo ležali u krevetu. I sasvim je normalno i prihvatljivo dati sebi odmor. Međutim, problem nastaje kada nam ovakav način funkcionisanja postane stil života. Upravo zbog toga je jako bitno da održavate sebe aktivnima, motivisanima i da se borite protiv lenjosti, a u tome će vam zasigurno pomoći sledećih 10 stvari koje treba da vam postanu deo svakodnevnice.

1. Kada se probudiš prvo pusti svetlost u sobu

Premda ovo mnogim ljudima predstavlja problem, ipak nije kroz nekoliko dana svi se naviknu, a razlika u započinjanju dana u mračnoj sobi i u svetloj prostoriji punoj sunca je velika. Naime, svetlost će nas razbuditi i odmah ćemo imati utisak da je dan započeo, što znači da nećemo imati onaj momenat „razvlačenja“ u stanu ili krevetu.

2. Napiši listu obaveza koje imaš za taj dan

Kako bi ostao fokusiran trebalo bi obaveze koje imaš za taj dan da staviš na papir. Ako to uradiš ujutru dok si još odmoran, manja je šansa da zaboraviš da nešto odradiš u toku dana, a isto tako će ti ceo dan biti taj spisak u glavi, čak i kada ga ne gledaš. Na ovaj način podstaći ćeš svoju produktivnost i postarati se da ne zaboraviš ni na jednu obavezu koju imaš toga dana.

@letsliveandlearn I’ve tried making lists a million different ways over the years, but I’ll always come back to this version. Now with a few small changes to make it work even better in this season 👶🏻 #todolist #planwithme #bujo #journal #postpartum #adhdinwomen #adhdtips ♬ original sound – Shelley- Let’s Live and Learn

3. Raspremi krevet- ako stižeš i celu sobu

Ovo je bitna stavka iz dva razloga. Prvo nećete biti u stanju da sredite svoje misli i život ako vam je soba u haosu, prosto koliko god mislili da nije tak, naše misli su povezane sa okolinom. Ipak, najvažnije od svega je da raspremimo krevet, jer rasturen krevet će nas asocirati na spavanje, i vući će nas da se vratimo nazad u „svet“ snova. Zbog toga raspremi svoj krevet i započni dan.

4. Odradi najlakši zadatak sa liste

Sigurno ste čuli više puta, ali se i uverili da je najteže početi. Upravo zbog toga  ujutru odmah krenite sa zadacima, zato što ako već od ranog jutra krenete sa izvršavanjem obaveza, biće vam lake kasnije da nastavite, zato je bitno samo početi, makar i sa najlakšom obavezom.

5. Pojedi bogat doručak

Kako bismo izdržali naporan i izazovan dan potrebna nam je energija, baš zato pre početka obavljanja svakodnevnih obaveza unesite u sebe hranjive materije koje će vam dati energiju i pomoći vam da preživite ostatak dana bez posustajanja.

6. Uvedi fizičku aktivnost

Ovo naročito važi za osobe koje zbog posla ili školskih obaveza sede najveći deo dana. Kada sedimo lako se uspavamo ma šta radili i vrlo brzo gubimo energiju. Upravo zbog toga u svoju dnevnu rutinu uvrstite trening, ali ako zaista nemate vremena ili niste ljubitelj treninga onda uvdeite bilo koju fizičku aktivnost. Šetajte, plivajte ili se jednostavno s vremena na vreme protegnite.

 

@foodie.and.fit ✨Full Body Pilates Workout✨ @luvmadeleine Pilates is a great alternative for those who don’t like to go to the gym. It can be adapted for people of all fitness levels and focuses on controlled movements to increase muscle tone and enhance overall body strength and flexibility. #fullbodyworkout #pilates #pilatesworkout #homeworkout #beginnerworkout #workoutsforwomen ♬ original sound – Workouts & Healthy Recipes

7. Nagradite sebe

Svakako treba sebe da držite disciplinovane, ali takođe treba da imate i obzira prema sebi i da se nagradite svaki put kada uradite nešto dobro. Nekada to može biti i mali odmor, ili neki poklon koji ste kupili sebi, ili neki slatkiš ili bilo kakva mala stvar kojom ćete pokazati sebi da brinete sami o sebi i da niste tu samo da kritikujete.

8. Napravi listu prioriteta

Kada pravite listu stvari koju radite tog dana obavezno pravite listu prioriteta i listu stvari koje nisu hitne. Koliko god da isplaniramo dan, prosto nismo jedini koji utiču na tok našeg dana, tu su razne stvari koje mogu da nam „pokvare planove“ i upravo zbog toga je važno da imamo listu prioriteta, da u slučaju da ne stižemo sve da znamo na šta treba da se fokusiramo.

9. Ograniči vreme provedeno na društvenim mrežama

Osim ako društvene mreže ne koristite za posao, onda obavezno ograničite vreme koje provodite na društvenim mrežama. Sigurno vam se često dešavalo da uzmete telefon u ruke da samo nešto pogledate i da onda shvatite kako ste proveli sat vremena „skrolujući“ a da ne znate ni šta ste gledali. Upravo zbog toga u postavkama napravite ograničenje za društvene mreže kako vam vreme koje biste mogli produktivno da potrošite ne bi otišlo niz vodu.

 

@elisapur staying in > going out 🪐 #fyp #trufrupartner #nightroutine #grwmforbed #skincare #aestheticvideos #videodiaries #cozyvideos @Trü Frü ♬ original sound – Stan 🙂

10. Lezi ranije

Kako bi „ostao budan“ narednog dana, kako bi imao energije i snage za sve obaveze koje te čekaju, veoma je bitno da se naspavaš. Pokušaj da legneš na vreme, da ne gledaš telefon sat vremena pre spavanja i da se odmoriš. Na taj način nećeš biti pospan i poveća će ti se produktivnost.

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Life