Pretraži

Evo šta izaziva opadanje obrva i kako to da sprečite

Life
0
Photo: pixabay.com

Naravno, neki su blagosloveni punim obrvama, a neki od nas su morali da pronađu preduzimljivije načine da dobiju željeni izgled. Ovo je posebno teško ukoliko ste suočeni sa problemom zvanim opadanje obrva.Šta izaziva opadanje obrva?

Uzroci su brojni: od tretmana za ulepšavanje, preko stresa i avitaminoze, do hormonalnih promena u organizmu. Važno je da najpre preispitate svoje navike i proverite da li je uzrok gubitka i stanjivanja obrva možda bezazlen.

Ali, ako je istanjivanje iznenadno, ako se događa samo na jednoj obrvi ili je praćeno još nekim promenama – javite se lekaru.

Opadanje obrva: najčešći uzroci i kako ih otkloniti:

1. Prekomerno čupanje
Potreban je samo jedan pogrešan potez da biste poništili ravnotežu, i pre nego što to shvatite, preterano korigujete svoje lukove dok ne ostane gotovo ništa. Svima nam se to desilo, a jedna agresivna sesija čupanja neće izazvati problem.

Sa stanovišta dermatologa čupanje obrva je ponovljena trauma koja na kraju može dovesti do toga da koren vašeg folikula dlake prestane da funkcioniše kako treba. Ako vaše obrve pate od prekomernog negovanja, prvi korak u rehabilitaciji je lak: odložite pincetu. Pustite da vam obrve ponovo izrastu najbolje što mogu.

Ako još uvek imate neke tanke mrlje ili se ponovni rast jednostavno ne pokreće, još uvek postoji nada. Probajte neke od seruma sa gingsengom ili sa ricinusovim uljem, jer bi oni trebalo da pospeše rast obrva.

Photo: Pixabay

Photo: Pixabay

 

2. Hronična stanja kože
Oni sa ekcemom ili psorijazom verovatno neće biti iznenađeni kada ovo čuju – ova hronična stanja kože takođe mogu izazvati stanjivanje kose na vašem vlasištu i obrvama. Ako osećate svrab, upalu, perutanje kože ispod i oko obrva – možda bi bilo dobro da to pogleda dermatolog. Svako grebanje ili trljanje dovodi do opadanja obrva.

Jednom kada utvrdite šta uzrokuje iritaciju kože, morate staviti taj uzrok pod kontrolu, pa će onda prestati i opadanje obrva.

3. Hormonalni poremećaji
Hormonski poremećaji kao što su hiper i hipotiroidizam ili androgena alopecija takođe mogu uzrokovati stanjivanje obrva. Iako se ovi poremećaji uglavnom pojavljuju u srednjim godinama, oni takođe mogu biti genetski. U ovom slučaju, najdelotvornije je rano otkrivanje. Lečenje može da bude teško i naporno i morate ga prepustiti svom lekaru.

4. Opadanje obrva zbog starenja
Starenje utiče na sve nas na različite načine, ali gubitak gustine kose i opadanje obrva jesu vrlo česte pojava kako starimo. Vremenom, naši folikuli dlake prestanu da se regenerišu. Hormoni takođe igraju negativnu ulogu. Prvi znaci mogu se javiti već u četrdesetim zbog opadanja nivoa estrogena.

Ne možemo zaustaviti vreme, ali možemo pronaći načine da popunimo obrve koje su tokom godina izgubile malo volumena. Ovde su vam od pomoći trajne i polutrajne tehnike iscrtavanja obrva.

5. Nedostaci u ishrani
Kada vašem telu nedostaju neophodni vitamini, ono ima tendenciju da crpi ono što može iz neesencijalnih funkcija a rast kose i obrva je jedna od njih. Na primer, nedostatak vitamina D može direktno da utiče na opadanje i istanjivanje obrva. Takođe, obratite pažnju na koncentracije cinka, selena i gvožđa. Popravite ishranu i po potrebi uvedite suplemente, pa će i opadanje obrva biti stavljeno pod kontrolu, piše Lepotaizdravlje.rs.

6. Stres i opadanje obrva
Nažalost, gubitak kose i obrva je još jedna neočekivana nuspojava preopterećenosti. Kada ste pod stresom ili uznemireni, vaše telo proizvodi hormon stresa koji se zove kortizol. On može da poremeti procese u telu tako što određene, ne tako važne procese, stavi u fazu odmora. I, vaše obrve jednostavno prestanu da se obnavljaju. Ako opadanje obrva i stres dovedete u vezu, potražite pomoć.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life