Pretraži

Evo koji simptomi na licu ukazuju da imate intoleranciju na laktozu

Life
0
Photo: pixabay.com

Kanadska naturopatska doktorka s kalifornijskom adresom dr Nigmi Talib, zna odgovor!Iako je zbog poznatih klijentkinja, poput Penelope Kruz i Sijene Miler, već stekla veliku popularnost u Americi, izdanjem svog prvienca Reverse The Signs Of Ageing, a potom i knjige Younger Skin Starts in the Gut (prošle godine), dr Talib postala je poznata širom sveta, i to po svojoj metodi mapiranja lica.

Naučite da čitate s lica

Ova holistička metoda, bazirana na kineskoj i ajurvedskoj medicini, otkriva stari li naša koža ubrzano, te da li imamo određene probleme s njom zato što konzumiramo previše šećera, mlečnih proizvoda, glutena, ili pak zbog toga što prečesto uživamo u alkoholu. Dr Talib to naziva tzv. probavnim starenjem, objašnjavajući da se na koži očituje koliko efikasno  creva vare hranu koju najčešće konzumiramo.

“Namirnica na koju je naš organizam ‘osetljiv’ može da napravi štetu ukoliko je konzumiramo u prevelikim količinama. Znaci kojima se to manifestuje na koži vrlo su očigledni i predvidljivi, i to toliko da – nakon godina iskustva – samo pri pogledu na nečije lice mogu da zaključim koju hranu ta osoba konzumira u prevelikoj meri”, napisala je poznata naturopatkinja.

Photo: pixabay.com

Photo: pixabay.com

 

Kako da znate da li ste intolerantni na laktozu?

Ako se ujutro budite s natečenim kapcima (a veče pre niste jeli preslani ili začinjeni obrok), vrećastim i tamnim podočnjacima, ili je vaše lice podbulo, te ako po kompletnom licu (posebno na području oko brade) primećujete sitne bele prištiće ili akne, moguće je da krivac za to nije vaš kozmetički režim, već ono što jedete. Zapravo, moguće je da ste (pre)osetljivi na mleko i mlečne proizvode.

Krivac za intoleranciju najverovatnije je laktoza, na koju je sve više odraslih osoba “osetljivo”, jer se – tokom života – prirodno smanjuje broj enzima koji pomažu pri razgradnji ovog mlečnog šećera. Uz laktozu, mleko i mlečni proizvodi mogu sadržati i hormone i hemikalije, od kojih su neki prirodni, dok veliki deo čine antibiotici, antifungicidi, hormoni rasta i slično. Takve supstancije, takođe, mogu poremetiti hormonski balans (posebno estrogena i progesterona), uzrokujući povećanu proizvodnju sebuma i začepljenje pora, te time i nastanak akni. Najkritičnije je područje oko brade jer je, prema metodi mapiranja lica, povezano s reproduktivnim organima.

Ako sumnjate da vaši podočnjaci, podbulost ili akne imaju veze s vašom trećom kafom ili burekom nakon posla, napravite eksperiment. Pokušajte –najmanje na tri dana – da izbacite iz ishrane mleko i sve mlečne proizvode. Dr. Talib savetuje da tokom tog perioda uzimate ulje noćurka – zbog njegovog snažnog protivupalnog dejstva, te da obogatite svoj jelovnik namirnicama bogatim vitaminima A i E koji su dobri za regeneraciju kože, ali i creva.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life