Pretraži

Evo kako same da uklonite gel lak sa noktiju

Life
0
Photo: Pixabay/picjumbo_com

Lako je pisati hvalospeve o gel manikiru – do tri sedmice besprekornog izgleda noktiju blistavog sjaja i postojane boje. Međutim, uklanjanje LED očvrsnulog laka je druga priča. Kad nokat počne rasti, a rub gela počne da se odiže, potrebna je sva samokontrola da ne pokušamo na silu da skinemo svih deset “ljuskica” s prstiju — što može uzrokovati velika oštećenja ploče nokta.Premda nije preporučljivo, dobra je vest da gel lak, bilo onaj iz salona ili sopstveni ručni rad, možete ukloniti sami kod kuće – i to ne nauštrb zdravlja noktiju. Najbolji način na koji da sigurno uklonite gel manikir zahteva nešto vremena, strpljenja i truda, ali barem ćete biti sigurni da će vaši nokti ostati neoštećeni, piše Lepotaizdravlje.rs.

Kako ukloniti gel lak kod kuće

Ako ste sigurni da ne želite otići u salon na profesionalno uklanjanje gel manikira, pratite ovih pet koraka za postizanje sličnih rezultata kod kuće.

Korak 1: Zaštitite kutikule

Aceton – koji će vam biti potreban za to da uklonite gelirane nokte – može jako osušiti kožu oko noktiju, tako da je pre svega potrebno zaštititi kutikule. Ne treba kupovati ulja specijalizovana za kutikule (osim ako to ne želite) jer će jednako dobar posao uraditi i obična krema na bazi vazelina ili maslinovo ulje.

Korak 2: Isturpijajte gornji sloj gela (grubljom stranom)

Kao što verovatno znate, gelirani premaz je čvrst, gotovo nepropusni sloj koji drži boju na mestu tako da manikir može trajati sedmicama. Turpijanje površine gela olakšaće prodor acetona (Korak 3). Prilikom turpijanja, primienite lagani i paralelni pritisak na nokat kako biste izbegli oštećenja ploče nokta ispod gela.

Korak 3: Natopite nokte acetonom koristeći vatu i aluminijumsku foliju

Radije upotrebite aceton umesto odstranjivača laka za nokte, koji nisu na bazi acetona, jer je snažniji, a to je upravo ono što vam treba. Vaticu obilno namočite u aceton, položite je na nokat pa zamotajte aluminijskom folijom. Učinite isto na svakom prstu. Kako se formule gel lakova razlikuju se po jačini, pustite da aceton deluje od 10 do 20 minuta.

Korak 4: Nežno odstružite gelirane slojeve i ako je potrebno ponovo koristite aceton

Nakon što acetonu date dovoljno vremena da učini svoju čaroliju, nastavite nežno turpijati slojeve kako biste u potpunosti uklonili gel lak s nokta. Ako ste dovoljno dugo namakali nokte u acetonu, prvih nekoliko slojeva bi se trebalo da se lako skidaju. Ako naiđete na otpornije slojeve, radije ponovite postupak korištenja acetona umesto da ih grubo turpijate. Ponavljajte metodu namakanja i turpijanja dok ne uklonite svu boju, uključujući i osnovni premaz.

Korak 5: Operite ruke i hidrirajte kožu

Nakon što završite s namakanjem u aceton, želite li biti sigurni da ste temeljno uklonili sve ostatke acetona, operite ruke sa sapunom a potom uradite piling. Konačno, u kutikule umasirajte novi sloj ulja ili vazelina, a čitave ruke namažite bogatom hidratantnom kremom.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life