Pretraži

SVI JE PAMTIMO KAO DEVOJČICU SA NAJLEPŠIM OČIMA: Evo gde je danas žena čija je fotografija pre 40 godina obišla ceo svet! (FOTO)

Life
0
Foto: Frank Nowikowski / Alamy / Alamy / Profimedia

„Avganistanska devojka“, portret devojčice Gule Šarbat obišao je ceo svet, pronašao se na naslovnici „Nacionalne geografije“, doneo mnogobrojne nagrade fotografu Stivenu Merkari. a od tada je prošlo čak 40 godina.

Pre 40 godina, davne 1984, u Avganistanu se pronašao Stiven Mekari koji je radio kao fotoreporter za Nacionalnu geografiju. On je radio u Pakistanu tokom prvih godina sovjetske invazije na susedni Avganistan.

Stiven je snimao život tamošnjeg naroda, pa je jednom prilikom ušao u islamsku versku školu za devojčice u izbegličkom kampu, a tamo mu je naročitu pažnju privukla jedna devojčica. To je bila Gula Šarbat koja je u tom momentu imala 10 godina. Ono što je njega najviše privuklo jesu prozirne zelene oči, poput smaragda.

Devojčica tom prilikom nije želela da se fotografiše, međutim Stiven je nagovorio njenog učitelja koji je uticao na Gulu, koja je na kraju popustila. Ona je kasnije u jednom intervjuu otkrila da je tada osećala samo bes, jer ovo je bilo suportno onome što su je učili. Naime, u kulturnom kontekstu iranskih narod nije dozvoljeno da devojka otkriva lice, naročito ispred muškaraca, sa kojima je čak zabranjena i bliska interakcija, kao i uspostavljanje kontakta očima.

Bilo kako bilo, fotografija koju prati natpis „Zabrinut pogled otkriva strahove avganistanske izbeglice“, stekla je veliku popularnost i postala simbol nevolja avganistanksog naroda, iako se kasnije ispostavilo da jedino oko čega je ona bila zabrinuta u tom momentu jeste fotografovo prisustvo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sharbat gula (@sharbatgulaofficial)

Ipak, iako je fotografija postala jako popularna i samog fotografa učinila popularnim, o Guli Šarbat se ništa nije znalao punih 17 godina, kada su novinari ponovo rešili da je potraže, a ona je tada po prvi put videla ovu fotografiju.

Kada su je pronašli, saznala se prava istina. Fotografija koja je fotografu donela toliko uspeha, njoj nije donela ništa. Devojčicu su udali svega tri godine nakon što je nastala fotografija, kada je ona imala svega 13 godina, pa je tom prilikom primorana i da napusti školu.

Njen život nimalo nije bio lak – ona se godinama borila za opstanak sa suprugom i decom u udaljenoj oblasti na granici između Avganistana i Pakistana. Da nesreća bude još veća, njen muž je ubrzo preminuo, pa je ona ostala sama u toj borbi. Nakon toga 2016. godine pakistanske vlasti uhapsile su je pod optužbom da je falsifikovala dokumente koji su joj omogućili da ostane na njihovoj teritoriji. To je, pak, bila uobičajena praksa, ali su vlasti Islamabada odlučile da je zaustave kažnjavanjem žene koja je bila simbol Avganistana.

Nakon svega ovoga ona se sa porodicom vratila u Kabul, gde im je avganistanska vlada dala smeštaj. Iako su to izgledale kao dobre vesti, ipak nije bilo baš tako. Oni su imali loše uslove života, a njena ćerka uprkos velikoj želji nije mogla da se školuje. Ipak, izgleda da je 2021. godine sreća pokucala i na njihova vrata, pošto im je vlada Italije izašla u susret i oni su se zajendo presleili u jedan mali italijanski grad.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

– Ovde smo slobodni, možemo da biramo. Moja ćerka želi da postane lekar i ja sam joj obećala da ću uraditi sve da joj se ta želja ostvari – priča ova 49-godišnjakinja.

Ona je sada konačno zadovoljna, i ističe kako je okloina ljubazna prema njoj, ali niko ne zna ko je ona, zbog čega je jako srećna.

– Do sada skoro niko ne zna ko sam i to je za mene u redu. Da vam kažem, prvi put kada sam otišla u bolnicu ovde, doktori i sestre su me gledali i pitali da li sam ja devojčica na fotografiji. Na kraju su zaključili da nisam i bila sam srećna zbog tog. Samo moj profesor italijanskog, moj doktor i nekolicina drugih zna moju priču i zadovoljna sam što je tako.

Ona je čak jednom prilikom i pričala o samoj fotografiji pa je tada istakla da joj je ona donela mnogo problema.

– Ta fotografija mi je donela mnogo problema… Više bih volela da nikada nije napravljena. Dobro se sećam tog dana, tog fotografa koji je stigao u školu. Bila sam dete. Nisu mi se dopale fotografije. U avganistanskoj kulturi žene se ne pojavljuju na fotografijama. Ali nije bilo mnogo izbora – rekla je prošle godine za italijansku „Repubblicu“.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Life