Pretraži

Deset najskupljih rasa pasa

Life
0
pas ljubimci
Foto: Tierfotoagentur / Alamy / Alamy / Profimedia

Njihove cene rastu i preko petocifrenih iznosa, a, naravno, zavise i od starosti, pedigrea, kao i odgajivača, zdravlja i ponekad posebne obuke ili osvojenih nagrada. Takođe, od zemlje do zemlje mogu biti prilično različite. Ipak, ovih deset rasa pasa često se pominju kao najskuplje.

Akita

Poreklom iz Japana, akita se smatra nezavisnim psom koji zahteva određeno iskustvo u dresuri. Trenutno postoji velika potražnja za ovom rasom, ali nema mnogo ozbiljnih uzgajivača, piše Hundeo. Kao rezultat toga, cena akite je relativno visoka, obično između 1.500 i 4.000 dolara.

Nemački ovčar

Nemački ovčar je pravi „klasik“, kao ljubimac, ali i kao službeni pas. Zbog svoje posebne sposobnosti učenja, snažan i uporan pas se često dresira kao pas tragač, na primer. Što je njegova obuka bolja, to je, naravno, veća njegova cena. Za pojedinačne odrasle, dobro obučene pse, cene ponekad idu do petocifrenih cifara.

Rotvajler

Rotvajlerovo snažno telo i samouverena priroda čine ga dobrim psom za zaštitu, a uz odgovarajuću obuku, rotvajler je takođe dobar porodični pas. Ako se štenci prosečne rase prodaju po „normalnim“ cenama od oko 1.500 dolara, dobro obučeni rotvajler koji je već prošao testove koštaće znatno više.

Čau čau

Pufnasti čau čau, sa svojim prepoznatljivim plavkastim jezikom, dolazi u različitim bojama od crne do krem, a vlasnici ih najčešće biraju zbog izgleda, mada mogu biti i dobri čuvari. Međutim, često zanemare to da čau čau nije razigran „meda“, ne voli maženje i definitivno nije pas za početnike, već mu treba ozbiljna obuka. Od renomiranih uzgajivača, cene su od 2000 dolara, a nekad idu i do 8000.

Samojed

Samojed je špic iz Rusije koji se takođe koristi kao pas koji vuče sanke i potrebno mu je mnogo treninga i vežbi. Srednje je veličine i ima meku, gustu dlaku svetle boje. Najtraženiji su, međutim, čisto beli primerci stare sibirske rase, koje mogu koštati i do 9000 dolara. Druge vrste špiceva koje su pogodnije kao porodični psi, takođe, trenutno uživaju veliku popularnost.

Foto: Tierfotoagentur / Alamy / Alamy / Profimedia

Samojed, Foto: Tierfotoagentur / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Eskimski pas

Eskimski pas je još jedna od rasa koje se koriste kao psi za sanke, ali i druge „zadatke“ kao što su lov i čuvanje. Veoma su retki i teško ih je nabaviti, tako da su skupi. Mora se reći da zbog svoje adaptacije na arktička područja i potrebe za radom i kretanjem nisu pogodni kao domaći ili jednostavni porodični psi.

Saluki

Saluki, koji potiče iz Persije takođe je jedna od najskupljih rasa pasa. Smatraju se mirnim, osetljivim i veoma elegantnim. Štene od uzgajivača košta od 2500 dolara. Ako roditelji potiču iz poznatih arapskih uzgojnih linija, to može biti 10.000 i više.

Kavalijerski španijel kralja Čarlsa

Kavalijerski španijel kralja Čarlsa najmanji je pas na ovoj listi. To je veseo pas kojeg obično nije teško dresirati i koji je dobar porodični pas. Nažalost, pošto je rasa uzgajana zbog svog slatkog izgleda u poslednjih nekoliko vekova, postoji mnogo uzgojnih/naslednih bolesti. Štenci se mogu pronaći od 1500 dolara, ali zbog rizika od kupovine psa sa naslednim manama, preporuka je da se uzimaju od proverenih odgajivača – a kod njih cene idu i do 14.000 dolara.

Faraonski pas

Poreklom sa Malte, ovaj elegantni lovački pas, čiji plemeniti izgled podseća na egipatskog boga Anubisa, ima kratku, glatku dlaku sa crvenkastim nijansama, svetlu pigmentaciju, načuljene uši i dugu njušku. Brz je trkač i ima graciozan izgled. Pošto je priznati pedigre pas zaista redak, ne iznenađuju mnogo ni cene od 6000 dolara.

Tibetski mastif

Broj 1 na listi najskupljih rasa pasa na svetu je tibetanski mastif. Ova rasa pasa čuvara sa Himalaja poredi se s lavom, zbog veličine, snage i veličanstvene, guste dlake. Primerci uzgajani u tibetanskim manastirima kao psi čuvari imaju veoma visoke cene i bogati Azijci ih smatraju statusnim simbolom. Pre nekoliko godina, mužjak tibetanskog mastifa je promenio vlasnika za neverovatnu sumu od oko 1,4 miliona dolara.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life