Pretraži

8 razloga zašto je šetnja bolja i od teretane

Life
0
Photo: Pixabay/happyveganfit

Da li ste alergični na teretanu? Odlično! Ne bis trebalo da budete jako uznemireni zbog ovoga, i što je najvažnije, svakodnevno maltretirate svoje telo u potrazi za idealnom figurom. Zapamtite, sigurno ste više puta našli stotine izgovora za sebe da preskočite trening.Čini se da ste se poslednji put toliko postideli kada ste se pravdavali treneru zbog izostanka. Sada konačno možete zaboraviti na omraženu traku za trčanje. Naime, naučnici su otkrili da su hodanje i razmišljanje o prirodi mnogo korisniji od iscrpljujućih treninga u teretani.

Benefiti šetanja

Nema opreme

Možda je najzadovoljnija prednost hodanja to što vam više nije potrebna posebna oprema, sve što vam treba je dobar par patika za trčanje. Osim toga, hodanje ne iscrpljuje telo koliko aktivni sportovi, čak možete imati osećaj da telo nije pretrpelo nikakve promene. U stvari, to uopšte nije slučaj – već nakon prve šetnje možete biti sigurni da ste krenuli na put promene, a za to uopšte nije potrebno da budete natopljeni znojem.

Opšti oporavak tela

Pored svih drugih prednosti, hodanje doprinosi intenzivnom kretanju krvi kroz sudove, obogaćivajući sve unutrašnje organe bez izuzetka velikom količinom kiseonika, što, naravno, ima blagotvorno dejstvo na celo telo. Steknite naviku da šetate uveče i vrlo brzo ćete primetiti kako vam se opšte stanje popravilo – prvo će se smiriti glavobolja, a potom i bolovi u zglobovima – aktivna cirkulacija krvi će pomoći razvoju začepljenih mišića, piše Lepotaizdravlje.rs.

Dubok san

Hodanje obezbeđuje zdrav san. Ako patite od nesanice, večernja šetnja je upravo ono što vam je neophodno. Udisanje svežeg vazduha pre spavanja, čak i na malom gradskom trgu, dobro je za potpuno opuštanje organizma, a prezasićenost kiseonikom može izazvati čak i jaku pospanost. Dakle, nakon duge ležerne šetnje obezbeđen vam je zdrav, čvrst san i prijatno buđenje.

U zdravom telu zdrav duh

Šetnja je savršen način da se opustite. Činjenica je da je lagano hodanje odličan način da „očistite“ glavu od „parazitskih“ misli. Štaviše, na um blagotvorno deluje ne toliko samo hodanje, već kontemplacija onoga što se dešava oko nas. Monotoni pokreti očiju omogućavaju vam da sinhronizujete rad desne i leve hemisfere mozga, čime se umanjuje napetost koja nastaje kao rezultat emocionalnog šoka, negativnih misli, opsesija… Kao rezultat toga, rad nervnog sistema je postaje sve bolji – ovo otkriće pripada američkim psiholozima.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life