Pretraži

8 neočekivanih razloga za pojavu bubuljica na licu

Life
0
Photo: Pixabay/Kjerstin_Michaela

Tinejdžeri se najčešće suočavaju sa aknama, jer je glavni uzrok upale prekomerni rad lojnih žlezda, što je izazvano polnim hormonima. Međutim, akne se mogu pojaviti i u odraslom dobu. Razlozi mogu biti različiti: od nagle promene načina života do nedostatka odgovarajuće nege.Uzroci

Promena načina života

Akne se mogu pojaviti ako iznenada pređete na zdravu ishranu. A osip može biti jak kao u tinejdžerskom dobu. Činjenica je da je svaka oštra promena nečega u životu: navike, ishrana, ritam… stresna za telo. Ta promena takođe uzrokuje disbalans normalne hormonske pozadine i, kao rezultat, aktiviraju se lojne žlezde. Inače, promena mesta stanovanja, boravak u različitim zemljama, pa i kontinentima je takođe stresna situacija, piše Lepotaizdravlje.rs.

Ulja u nezi kože

Najveći problem u pokretanju ovog procesa i za pacijente sa aknama i za one koji ne pate od njih su ulja ili kreme za lice koje se obično koriste za masažu. Ove kreme sadrže i ulja koja formiraju film na površini kože. Pod njim, sve vrste bakterija aktivno rastu i razvijaju se. Zbog toga je neophodno skinuti proizvod s lica, nakon masaže.

Prljava kosa

Kosa privlači nečistoće, koje potom ostaju na jastuku. Zbog toga je bolje da pred spavanje upletete kosu u pletenicu, kako pramenovi ne bi dodirivali lice, a jastučnicu menjajte nekoliko puta nedeljno.

Preporučuje se češće pranje kose, jer je ona sve vreme u kontaktu sa kožom lica. Pitanje brzine zagađenja kose je direktno povezano sa aktivnošću lojnih žlezda, a ne sa učestalošću pranja ili sa korišćenjem agresivnih šampona.

Hrana

Sama po sebi, ishrana ne utiče na akne. Mala deca jedu sve i ne pate od akni. Najvažniji uzrok upale je lojna žlezda, koja luči toliko sekreta da jedan ili drugi tip kože jednostavno ne može da se nosi sa njegovim izlučivanjem. Pitanje ishrane treba uzeti u obzir ako je pacijent već imao akne sa velikim brojem gnojnih elemenata – onda, naravno, za vreme lečenja, trebalo bi da ograničite konzumaciju slatkiša, jer glukoza služi kao odlično tlo za razmnožavanje piogenih bakterija.

Začinjenu hranu u vreme lečenja takođe treba ukloniti, jer će njeno prisustvo u ishrani otežati rad i sa aknama i sa post-aknama. Upala će se povećati, tako da će se vreme za borbu protiv post-akni jednostavno povećati.

Loše navike

Pušenje, nedostatak sna i sedentarni način života narušavaju metabolizam, zasićenje kiseonikom i povećavaju vreme za postizanje pozitivnog rezultata.

Pušenje takođe provocira razgradnju kolagena i elastina, što je prepuno preranog starenja i zamućenog tena. Karcinogeni koji se nalaze u dimu mogu iritirati kožu i izazvati dehidraciju, u kom slučaju koža počinje da proizvodi više sebuma.

Nepravilna higijena nakon sporta

Ova tačka se odnosi i na akne na telu. Ostaci znoja, sebuma i šminke nakon sporta mogu dovesti do začepljenih pora i izbijanja ako se ne leče. Takođe treba izbegavati da budete dugo u sportskoj odeći ili da je nosite nekoliko puta zaredom: što duže tkanina ostaje na telu, veća je verovatnoća da će koža postati povoljno okruženje za rast bakterija.

Pogrešna nega

Ova greška se može desiti ako sami birate negu. Najvažnija preporuka u lečenju: pronaći specijalistu sa širokom praksom u oblasti ovog uskog fokusa i dobrim rezultatima u lečenju pacijenata. Nema potrebe da pokušavate sami da se izborite.

Manjak brige o koži

Naravno, postoje slučajevi kada akne spontano nestaju, ali to se dešava veoma retko. Čak i ako akne nestanu, post-akne ne. Možda bi se problemi sa tragovima i ožiljcima mogli izbeći da pacijent nije čekao da teška upala nestane sama.

Obično, kada pacijent izbegava lečenje, njegova bolest ima talasast karakter: akne se pojavljuju pa nestaju, osip ponekad jak, ponekad veoma intenzivan. Ne dolazi do potpune remisije, kao što se dešava nakon tretmana. Osim toga, tokom čitavog ovog perioda formiraju se ožiljci, koji će ga, nažalost, podsećati na probleme kože sa kojima se već duže vreme suočava.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life