Pretraži

6 simptoma da imate manjak proteina

Life
0
Photo: Pixabay/JerzyGorecki

Proteini nisu samo za sportiste. Čak i osobi čiji je „motorni maksimum“ svakodnevni odlazak u kafić na ćošku potrebno je oko 1,3 grama proteina za svaki kilogram telesne težine. To jest, ako imate 55 kilograma, potrebno vam je 71,5 grama proteina dnevno. Štaviše, nemoguće je svakodnevno lišiti telo proteina: za razliku od masti i ugljenih hidrata, proteini se ne akumuliraju u telu.Evo samo nekoliko znakova da vam nedostaje proteina.

Simptomi manjka proteina:

Pad raspoloženja

Protein je neophodan za sintezu neurotransmitera serotonina, koji je odgovoran za dobro raspoloženje. Posledice nedostatka serotonina su pad raspoloženja, letargija, nesanica i pospanost.

Koža bez sjaja

Nedostatak proteina, zauzvrat, uzrokuje nedostatak kolagena, jer on takođe spada u proteine. To dovodi do smanjenja tonusa kože, pojave finih bora, suvoće i pojave kože bez sjaja, piše Lepotaizdravlje.rs.

Sporo zarastanje rana

Protein je glavni građevinski materijal za ćelije, a ako ga ima premalo, potrebno je mnogo duže da se „popravi“ oštećena tkiva. Kada ogrebotine ne zarastu nedeljama, a iritacije ne nestanu, uprkos najboljoj nezi, postoji razlog za sumnju na nedostatak proteina.

Česti otoci

Cipele deluju kao instrument mučenja, prstenje – takođe, a ujutru u ogledalu vidite čoveka sa kesama ispod očiju. Proteini su direktno uključeni u metabolizam vode i soli. Bez njih, ovaj proces počinje da posustaje, što se izražava edemom.

Slaba kosa i nokti

Keratin, koji čini nokte i kosu, takođe je protein. Ako nema dovoljno proteina, vaš maniker i frizer će možda prvi primetiti: zbog nedostatka, lokne postaju dosadne, krajevi kose se cepaju, a nokti se listaju – nijedan gel lak to ne može prikriti.

Photo: Pixabay/Engin_Akyurt

Photo: Pixabay/Engin_Akyurt

 

Opšta slabost

Proteini su potrebni mišićnim ćelijama – zbog čega su bodibilderi toliko strastveni u vezi sa proteinskim šejkovima. Bez prave količine proteina, mišićno tkivo će se smanjiti, a primetićete da vas čak i mali napori zamaraju: mišići bole i nakon kratke šetnje, a osećate se umorno čak i ako još niste ustali iz kreveta.

Šta preduzeti?

Počnite tako što ćete otići kod lekara. Takođe se dešava da unosimo tačno onoliko proteina koliko nam je potrebno, ali se jednostavno ne apsorbuje. Razlog za to su bolesti gastrointestinalnog trakta, posebno suženje jednjaka ili ulcerozni kolitis. Ako postoje sumnje, bolje ih je potvrditi ili opovrgnuti kod lekara. Ponekad (u veoma retkim slučajevima) dolazi do nedostatka proteina jer ga telo prebrzo razgrađuje. Sa druge strane, razgradnja proteina se dešava intenzivnije od popravke tkiva, za šta je, zapravo, potreban protein. Ubrzani katabolizam je karakterističan za neoplastične bolesti, obimne opekotine i ozbiljne povrede.

Sledeći korak je da ponovo razmislite o svojoj ishrani. U riziku da dobiju nedostatak proteina u organizmu su vegani i vegetarijanci, devojke koje su na prestrogim dijetama, kao i one koje ne prate ravnotežu kalorija, proteina, masti i ugljenih hidrata. Ishrana siromašna proteinima je glavni uzrok nedostatka proteina. Jelovnik treba da bude izgrađen tako da čak i tokom posta ili dijete dobijete dovoljnu količinu svih potrebnih hranljivih materija.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life