Pretraži

5 RAZLOGA ZA OSMEH: Evo zbog čega je dobro da se smejete

Life
0
Photo: Pixabay.com

Kada se smejemo osećamo se bolje, a nauka podržava fiziologiju koja stoji iza toga. Programi „joge smeha“ pojavljuju se u mnogim zajednicama, a psiholozi nude „terapiju smehom“ za pacijente.

Čak i ustanove za lečenje od raka koriste terapiju smeha kako bi pomogli pacijentima sa emocionalnim i fizičkim bolom. Iako ne znamo tačno kako smeh deluje u mozgu, jer se humor razlikuje od osobe do osobe, smejanje ima dokazane zdravstvene koristi.

Evo pet razloga zašto je smeh dobar za vas:

1. Smanjuje stres

Kada se smejete, teško je brinuti o ratama za kredit ili predstojećem ispitu. Zapravo, smeh pomaže u smanjenju proizvodnje hormona stresa epinefrina i kortizola. Previše ovih hormona može smanjiti imunološku funkciju, pa je zato važno da stres održite na upravljivom nivou. Otpuštanje stresa kroz smeh može vam pomoći da to učinite.

2. Poboljšava krvni pritisak

Iskreno kikotanje može smanjiti krvni pritisak i poboljšati cirkulaciju. U studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Merilendu, zdravlje kardiovaskularnog sistema povezano je sa smehom. Studija je pokazala da smeh dovodi do širenja krvnih sudova, povećavajući tako protok krvi u srce i druge organe. To ne znači da je vreme da se odreknete teretane, ali znači da je smeh dobar za srce i dušu.3. Smeh je dobra vežba

Mnogobrojne studije pokazale su da smeh sagoreva kalorije: 10-15 minuta smeha može sagoreti do 50 kalorija.

4. Može smanjiti bol

Ako udarite malim prstom o stolicu to verovatno neće izazvati mnogo smeha, ali dobar smeh može vam pomoći da smanjite bol. Smeh oslobađa endorfine u mozgu (hormon sreće), koji izazivaju iste osećaje ublažavanja bola i euforije kao i opioidi. Istraživanje je pokazalo da pacijenti u bolnici koji gledaju komedije i smeju se od srca koriste manje lekova protiv bolova. Smeh takođe oslobađa mišićnu napetost, koja takođe može ublažiti bol.

5. Jača imunološki sistem

Smeh smanjuje nivo stresa, povećava unos kiseonika i smanjuje krvni pritisak: što sve povećava imunološku funkciju. Dobar smeh takođe može povećati nivo antitela koja se bore protiv bolesti.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life