Pretraži

5 GLAVNIH VRSTA OŠTEĆENJA KOSE: Koja su i kako ih rešiti?

Life
0
Photo: Pixabay/PublicDomainPictures

Kako bi kosa bila bujna i sjajna, veoma je važno na koji je način tretiraš i kako je neguješ. Znamo koliko je teško održati zdravlje kose, ali ukoliko dođe do oštečivanje najbolje je da odmah znaš kako možeš da je oporaviš kako ne bi došla do stadijuma da ne možeš više ništa da uradiš za nju.Postoje pet glavnih oštećenja i pet dobrih načina kako u tom slučaju možeš pomoći svojoj kosi.

1. Ispucali krajevi

Kada primetiš da su ti krajevi ispucali i da na njima imaš male bele tačke to je znak da ti je kosa ispucala. Maske i ulja su samo privremena rešenja koja će nakon pranja dati tvojoj kosi zdrav izgled, ali ćeš brzo nakon toga primetiti da su ti ispucali krajevi i dalje vidljivi. Za oštećene krajeve nema drugog rešenja nego da ih ošiša, a što duže odlažeš šišanje to će ti krajevi sve više pucati. Redovno šišanje znači rast zdrave kose.

Photo: Pixabay/Engin_Akyurt

Photo: Pixabay/Engin_Akyurt

2. Oštećenje zbog farbanja kose

Iako farbanje kose nije najzdraviji izbor za nju, ukoliko želiš drugu boju kosu moraš da vodiš malo veću brigu o njoj. Prvo i najbitnije je da pronađeš dobrog frizera koji zna šta radi i koji će brinuti o tvojoj kosi. Drugo je da počneš redovno da koristiš kvalitetne maske i ulja za kosu. Naš savet je da ne preskačeš maske pri pranju i da ih obavezno držiš onoliko dugo koliko je naznačeno na pakovanju.

3. Hemijska oštećenja

Ako si neko ko se stalno blajha ili pravi kovrdže uz pomoć minivala, kosa će ti biti posebno lomljiva. Ovi procesi oštećuju kosu više od običnog farbanja. Neki profesionalci preporučuju maske ili ulja koja se ostavljaju preko noći na kosi, kako bi ih kosa što bolje upila i pokupila sve hranljive materije. Takođe, preporučuje se korišćenje šampona koji ima funkciju da pomaže jačanju kose.

4. Oštećenje od toplote

Fen, pegla, figaro, danas su dostupna brojna pomagala koji prave željene frizure, ali ukoliko se često koriste oštećuju kosu. Sprejevi koji štite kosu od toplote su veoma popularni i preporučuju ih brojni frizeri i influenseri. Njihova je funkcija da zaštite kosu od prevelikog zagrevanja i samo ih treba koristiti pre korišćenja pegla, figara ili pre feniranja kose. Svaki put kada koristiš pomagala za kosu naprskaj kosu ovakvim sprejom za zaštitu. Još jedan koristan način da sačuvaš svoju kosu jeste da na uređajima koje koristiš smanjiš temperaturu.

Photo: Flickr/sara saeidi

Photo: Flickr/sara saeidi

5. Opadanje kose

Puno razloga može dovesti do opadanja kose. Stres, zdravstveni problemi, a može biti i do frizure koju često praviš. Ukoliko primetiš da ti kosa opada više nego inače, pokušaj da je odmoriš malo od svega. Izbegavaj stalno nošenje repa, konstantno peglanje ili uvijanje kose. Jedan od najzdravijih i najpopularnijih sastojaka koji pomaže kod opadanja kose jeste ruzmarin. Ulje od ruzmarina, kao i ruzmarinova voda se lako koriste, a možeš ih i sama napraviti. Pomoći će kod rasta nove kose i sprečiti opadanje.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life