Pretraži

YouTube preduzima preventivne mere kako bi smanjio broj prevara

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay.com

Počevši od 31. avgusta, YouTube će postepeno praviti veze između kratkih komentara, opisa i vertikalnih fidova uživo na koje neće moći da se kliknu kako bi sprečio potencijalno izlaganje korisnika malveru, prevarama sa „pecanjem“ i drugom štetnom sadržaju u vezi sa prevarama.YouTube kaže da planira da uvede novi, bezbedniji način za kreatore da povežu svoje Shorts gledaoce sa drugim YouTube sadržajem „do kraja septembra“.

Gigant za video striming će takođe ukloniti ikone društvenih medija na koje se može kliknuti sa banera kanala na desktopu, tvrdeći da su „izvor obmanjujućih veza“. Očigledna mana ovih promena je to što su ove veze izuzetno važne za kreatore — omogućavaju im da diverzifikuju svoj sadržaj usmeravajući gledaoce na svoje naloge na drugim platformama i ostvaruju prihod povezivanjem sa oglasima i pridruženim sadržajem.

YouTube planira da kreatorima da novi prostor na profilima kanala za postavljanje istaknutih linkova na veb-sajtove, društvenih profila, sajtova sa robom i drugih veza koje su u skladu sa Smernicama zajednice platforme na koje se može kliknuti. Ovo ažuriranje će početi da se primenjuje na mobilnim i desktop računarima od 23. avgusta i može se naći blizu dugmeta „pretplati se“. Možete videti pregled kako bi ovo trebalo da izgleda za mobilne korisnike u GIF-u ispod.

Photo: pixabay.com

Photo: pixabay.com

 

YouTube tvrdi da neke od smernica i sistema koje je već primenio za borbu protiv prevaranata i pošiljaoca neželjene pošte imaju pozitivan efekat. Broj kanala koji su uklonjeni ili na drugi način ugašeni zbog lažnog predstavljanja kao drugi korisnici porastao je za 35 odsto u prvom kvartalu 2023. u poređenju sa istim periodom prošle godine. Komentari koje ima YouTube-ova funkcija „povećanje strogosti“ — koja otkriva sve potencijalno neželjene i/ili neprikladne komentare i daje kreatorima mogućnost da ih pregledaju — takođe su porasli za 200 procenata u prvoj nedelji juna nakon ažuriranja funkcije, u poređenju sa prvim nedelja maja (pre nego što su poboljšanja objavljena).

Mnogi kreatori visokog profila kritikovali su YouTube-ov problem neželjene pošte u poslednjih nekoliko godina. Kompanija je uvela nove politike osmišljene za rešavanje ovog problema u junu prošle godine, samo nekoliko nedelja nakon što su velika imena kao što su Marques Brownlee, Linus Tech Tips i Jacksepticeye objavili video zapise koji su istakli koliko je neželjena pošta postala plodna u komentarima na njihovim kanalima. Ažuriranja u to vreme su uključivala uklanjanje mogućnosti za kreatore da sakriju svoj broj pretplatnika i proširenje pristupa strožijem sistemu moderacije koji je YouTube počeo da testira u decembru 2021.

Dobro je što kompanija još uvek ozbiljno shvata ovo pitanje. Međutim, njegova odluka da isključi linkove na koje se može kliknuti pre nego što uvede sigurnu, održivu alternativu verovatno neće dobiti topli odgovor od manjih kreatora koji se ne mogu osloniti na direktne tokove prihoda YouTube-a.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech