Pretraži

Twitter zatvara kancelariju u Briselu

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay.com

Novi problemi za Musk-a

Prema izveštajima, Twitter je zatvorio svoju kacelariju u Briselu. Kompanija će sada mnogo teže prihvatiti nove propisa Evropske unije u vezi sa moderacijom sadržaja. Broj zaposlenih u kancelariji u Briselu smanjio se sa šest na dva nakon što je Musk prepolovio radnu snagu.

Rukovodioci, Julia Mozer i Dario La Nasa, napustili su Twitter prošle nedelje. U to vreme je baš Musk rekao zaposlenima da se posvete njegovoj viziji i posvete „više sati visokog inteziteta Twitter-u ili da napuste kompaniju.

Mozer i La Nasa nadgledali su javnu politiku Twitter-a u Evropi. Oni su bili zaduženi da Twitter-ova celokupna politika bude u skladu sa dezinformacionim kodeksom EU, kao i sa Zakonom o digitalnim uslugama.
 DSA je stupio na snagu prošle nedelje i primenjivaće se od februara 2024.godine. DSA zakon omogućuje vladama EU više ovlašćenja u pogledu načina na koji platforme moderiraju sadržaj. Takođe, zakon se bavi kada i kako tehnološke kompanije moraju da uklone nezakonit sadržaj.

Kompanije će morati da budu transparentne u pogledu razloga za odluke o moderiranju sadržaja. Pogođeni korisnici će imati pravo da ospore odluke o moderiranju ako se njihov sadržaj ukloni ili pristup njemu bude ograničen.

Ako Twitter ne ispoštuje pravila DSA zakona, suočiće se sa potencijalno teškim kaznama. Regulatori bi mogli da kazne Twitter sa do šest odsto njegovog globalnog prometa ili čak da zabrane platformu. Komesar EU za unutrašnje tržište, Thierry Breton upozorio je Musk-a da Twitter mora da poštuje propise.

FTC će takođe proveravati Twitter

Twitter više nema odeljenje za komunikacije od kojeg se može dobiti komentar. Musk je rekao da je „opšta ideja“ da se pravila o moderiranju ograniče na „nezakonit sadržaj“.

Zatim, Musk je zamolio korisnike da mu odgovore “šta sve Twitter treba da uradi” u pogledu eksploatacije dece na platformi. Propisi o tome koji je sadržaj legalan mogu značajno da variraju u zavisnosti od nadležnosti. Nemačka, ima prilično stroge uredbe o društvenim medijima. Zatim, Twitter ima sve manje zaposlenih i to može otežati kompaniji da kontroliše celokupan sadržaj na platformi.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech