Pretraži

Twitter ugasio svoj besplatan API

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay.com

Ukidanje besplatnog Twitter API-ja pravi štetu brojnim kreatorima

Ako ste korisnik Twitter-a, već sada morate da napravite određene izmene u podešavanjima. Ako ste ikada koristili svoje Twitter akreditive za prijavu na drugu uslugu, gašenje API-ja sprečiće vas da pristupite svom nalogu. To znači da ćete želeti da još jednom proverite za koje usluge ste koristili Twitter kao prijavu i promenite podatke o nalogu.
 Postoji mnogo dobrih razloga da izbrišete svoje stare tvitove. Ako želite da obrišete svoju istoriju tvitova, pogledajte TweetDelete, TwitVipe, TweetDeleter ili neku drugu sličnu uslugu. Imajte na umu da postoji nekoliko usluga za brisanje tvitova zasnovanih na pretplati. Možda bi bilo dobro da za sada odložite korišćenje plaćene usluge dok ne bude jasno da li će neka od ovih aplikacija nastaviti da radi nakon što promene API-ja stupe na snagu.

Nažalost, efekti ukidanja besplatnog API-ja su mnogo dalekosežniji od samo ovih usluga. Budućnost Twitter-ovih botova, automatizovanih naloga koji dele sve, od vremenskih ažuriranja, korisnih podsetnika, šala i upozorenja za hitne slučajeve, sada je veoma neizvesna. Iako je Musk nagovestio da može dozvoliti nekim botovima sa „dobrim“ sadržajem da besplatno pristupe Twitter API-ju, uopšte nije jasno kako će to funkcionisati, ili da li će plaćanje za Twitter Blue biti uslov.

Promene API-ja takođe ima katastrofalan uticaj na istraživačku zajednicu. Trenutno postoji veliki broj novinara, neprofitnih i akademskih institucija koje su koristili Twitter-ov API za istraživanje dezinformacija, javnog zdravlja, obrazovanja i brojnih drugih pitanja. Zahtevanje od ovih istraživača da plate moglo bi efikasno da okonča ove projekte, posebno za organizacije koje su manje i ne tako dobro finansirane. Za sada nije jasno da li će ove organizacije imati na raspolaganju neke druge opcije.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech