Pretraži

SUMNJIVA APLIKACIJA: Da li treba da obrišete TikTok?

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay.com

 Platforma za video deljenje u vlasništvu kineskog tehnološkog giganta BiteDance cenzurisana je u Indiji, optužena je za "špijuniranje" predsednika Sjedinjenih Država i izazvala je bes bivšeg vođe Tori-a Dankana Smita iz Velike Britanije.

Slušajte prognoze nekih političara ili posetite određene kutke interneta i pomislićete da je TikTok bio zavera a za prikupljanje vaših podataka kako bi ih kineski špijuni mogli minirati. Istina je malo složenija.

Bez razmišljanja predajemo podatake mnogim drugim aplikacijama, uključujući mnoge sa sedištem u Silikonskoj dolini, a veliki deo istih podataka stvaramo kada koristimo aplikacije kao što je TikTok takođe se objavljuju na Jutjubu. Ako se brinemo o kineskom njuškanju, vredi se setiti otkrića koja su prvi put objavljena pre sedam godina o prisluškivanju Agencije za nacionalnu bezbednost SAD vezano za sve naše komunikacije.Iako je TikTok možda opisan kao "usluga prikupljanja podataka", isto bi se moglo reći i za Facebook ili bilo koju drugu popularnu platformu društvenih medija. Argumenti protiv TikTok-a pojačani su navodnim dokazima o njegovim greškama. Količina podataka koju aplikacija prikuplja upotrebljena je kao dokaz da se nešto grozno događa – uprkos činjenici da su mnogi stručnjaci rekli da se TikTok po ovom pitanju ne razlikuje od Facebooka (šef TikTok-ove javne politike nedavno je naglasio da je kompanija osnovana u SAD-u, gde se čuvaju njegovi podaci).

Da je aplikacija donedavno pristupala prijemniku mobilnog telefona korisnika smatrana je konačnim dokazom zavere duboke države, ali su LinkedIn i Reddit takođe tek prestali da rade isto. Jedan post Reddit korisnika izazvao je gnev nakon što su tvrdili da je TikTok "usluga prikupljanja podataka … tanko prikrivena kao društvena mreža", ali korisnik je izgubio dokaze za svoje tvrdnje zbog kvara na matičnoj ploči. Pa zašto je TikTok iznenada u centru pažnje?

Veliki deo gneva koji je trenutno usmeren na aplikaciju zavisi od geopolitičkih tenzija, pokušaja da se ispravno podignu prigovori o sistematskim, stalnim kršenjima ljudskih prava u Kini i dubljeg straha zbog toga što TikTok predstavlja: ​​migracije tehnološke nadmoći dalje od SAD-a i na istok, prema Kini. Kako se čini, kao da je čitava istorija interneta, aplikacije i usluge koje koristimo kontrolisale su male kompanije iz Silikonske doline. Likovi Facebooka, Tvitera i Instagrama postali su integralni deo naših života. Ali u TikToku počinjemo da primećujemo ovu promenu ravnoteže.

Po prvi put, aplikacija sa korenima u Kini počinje značajno da se upada u zapadno društvo. Tehnološki divovi TikTok vide kao pretnju njihovoj kontroli nad ključnim delovima našeg digitalnog života. "Jedno vreme je internet pejzaž bio vrsta gomile internet kompanija koje su pre svega bile američke kompanije," rekao je Mark Zuckerberg svojim zaposlenima na sastanku koji se održao pre godinu dana, a zvuk je procurio u novine.

TikTok je "zaista prvi potrošački internet proizvod koji je sagradio jedan od kineskih tehnoloških velikana i koji posluje prilično dobro širom sveta", dodao je osnivač Facebooka, pre nego što je aplikaciju nazvao pretnjom demokratiji. Ako je TikTok bude zabranjen od strane zapadnih zemalja, vlasnik Facebook-a će pobediti.

Reels, aplikacija koju je razvio Instagram, a čiji je vlasnik od 2012. godine, čeka u krilo da zameni TikTok na telefonima korisnika. Za političare su strahovi od TikTok-a prikrivanje stihijskog uspona Kine. Republikanci koji pamte efekat koji su plave farmerke, pop muzika i Mek Donalds imali na Sovjetski Savez prepoznaju potencijalni uticaj TikTokove meke moći. Da li neki stvarno veruje da su podaci aplikacije za upotrebu aparata Komunističke partije (što je TikTok oštro demantovao) manje je izvesno.

Ipak, odricanje od aplikacije korisno je oružje u daleko većoj borbi protiv kineske moći. Za Donalda Trampa, TikTok je koristan protivnik uoči izbora 2020. (Trampova kampanja je u posljednja tri dana na Facebooku i Instagramu objavila 379 reklama koje ciljaju aplikaciju.) Indijska vlada zabranila je TikTok nakon smrtonosne prepirke na spornoj himalajskoj granici u koju su učestvovali indijski i kineski vojnici. Ono što je bilo političko pitanje prešlo je u širu nelagodu u vezi s Kinom, a političari su kao rezultat toga cenzurirali TikTok. Slično tome, u Australiji je rat reči sa Kinom zbog porekla romana koronavirusa pretočio u anti-TikTok sentiment, a političari su izrazili zabrinutost zbog aplikacije. TikTok je nedavno objavio australijske štampane reklame u kojima je izjavio da je „zabavan, siguran i nezavisan“.

Čini se da je osnivač TikTok-a, Zang Liming, građanin sveta, a ne komunističke države u kojoj je rođen. Zang zamišlja svoju aplikaciju "bez granica kao Google".

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech