Pretraži

STRUČNJACI PROGOVORILI: Evo kakve su šifre sigurnije

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay.com

Šifra napravljena od tri reči je lakša za pamćenje, a kreira i neobične kombinacije slova, što ih čini dovoljno snažnim da online naloge sačuvaju od sajber kriminalaca. Iako šifre od slučajno izabranih karaktera izgledaju kompleksnije, one mogu da budu neefikasne, jer kriminalci imaju specijalizovane programe koji mogu relativno lako da ih pogode upotrebom naprednih, usko targetiranih algoritama. Ovde se targetiraju predvidljive strategije koje se obično upotrebljavaju da bi lozinke izgledale složenije. Na primer, korisnici često zamenjuju slovo „o“ sa „0“ (nulom), ili broj „1“ sa „!“

Za razliku od njih, šifre koje su konstruisane kombinacijom tri različite reči obično imaju više karaktera, pa ih je zato i teže odgonetnuti, a kombinacija slova koja se pojavljuje u njima (još uvek) nije prepoznata od strane algoritama za detekciju.

Ovaj savet omogućava korisnicima da sačuvaju svoju privatnost i svoje podatke, jer je u poslednjoj godini broj online napada porastao za 70 procenata. Upotrebom šifre od tri reči, korisnici postaju manje ranjivi, dobijaju sigurnije, duže i istovremeno pamtljivije lozinke.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech