Pretraži

ROMANTIČNE PREVARE: Čuvajte se internet hakera!

Hi-Tech
0
Photo: pixabay.com

Prevaranti su inicijalne kontakte ostvarivali preko aplikacija za upoznavanje ili preko društvenih mreža.

Romantična priča koja skupo košta

Upotrebom različitih tehnika uspevali su da osvoje poverenje svojih žrtava, kojima su kasnije prodavali priču da imaju informacije o investicijama koje bi mogle da dovedu do velikog profita. Prevaranti bi uputili žrtve na lažne web sajtove za investiranje. Nakon što bi žrtva uplatila inicijalni iznos, prevaranti bi mu omogućili da ostvari profit i da podigne deo novca, čime su zadobijali još veće poverenje. Nakon prve „zarade“ oni su ubeđivali žrtve da investiraju veće sume novca ili kriptovaluta, uz napomenu da je „sad pravi trenutak“. Kada bi žrtve ponovo uplatile novac, više ga nikad ne bi videle.

Pored toga, prevaranti su izvlačili i dodatne iznose novca, jer su navodili da je potrebno da se plate određene takse ili provizije na platformi. Organizovana je i „tehnička podrška“, online grupe u kojima se raspravljalo o mogućnostima zarade, ali kada bi žrtva ostala bez novca, sve bi preko noći nestajalo sa net-a.

FBI navodi da je u ovoj godini na taj način ukradeno čak 133 miliona dolara, a da su najčešće žrtve bile žene starosti oko 50 godina.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech