Pretraži

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Ovaj „sat“ će vam zauvek rešiti problem sa alergijama (VIDEO)

Hi-Tech
0
Screenshot: Youtube/Rice University

Ako ste skloni ozbiljnim alergijskim reakcijama, na kikiriki ili ubod insekata, nošenje epinefrina (kao što je EpiPen) može da bude od vitalnog značaja. Ove injekcije su često glomazne, a postoji i realna šansa da izgubite svoju pre nego što vam zatreba. Studenti sa Univerziteta Rice imaju (relativno) jednostavno rešenje: stavljanje jedne injekcije na ručni zglob.

——————– Sponsored ——————–


Razvili su nosivi EpiWear, koji skriva sklopivu injekciju epinefrina u uređaju koji nije mnogo veći od sata. Ako vam se neočekivano desi alergijska reakcija, samo treba da je rasklopite, skinete sigurnosnu polugu i pritisnete dugme kada budete spremni da ubrizgate lek u butinu. Tim je veoma svestan bezbednosnih problema. Sklopivi trodelni dizajn čini da je praktično nemoguće slučajno aktivirati iglu, a postoje i planovi za futrolu koja bi sprečila da taster pritisne bilo šta dok injekcija nije neophodna.


Koncept EpiWear je još uvek nov, do te mere da je napravljen od 3D štampanih delova. Studenti planiraju da ga usavrše, tako da bude manji, prefinjenijeg izgleda koji bi bio prihvatljiviji za noćni izlazak. Čak razmišljaju o dodavanju funkcionalnosti sata tako da ima i dodatnu upotrebnu vrednost a ne samo da stoji na vašem zglobu u običnim situacijama. Ako zaživi i postane stvarnost, verovatno nećete morati da se osećate neugodno kada sa sobom nosite injekciju koja vam spašava život, a nećete morati da brinete da li ste je negde ostavili za sobom, zaturili ili izgubili. S obzirom na to, moramo da se zapitamo da li bi takav uređaj ili koncept mogao da bude interesantan kompanijama kao što je Apple, za koju se kaže da radi na neinvazivnom načinu praćenja glukoze merene preko Apple Watch-a.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech