Pretraži

PROMENIO DANAŠNJU KOMUNIKACIJU: Napustio nas je izumitelj WI-FI mreže

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay

Norman Abramson je umro u 88. godini, a smatran je izumiteljom modernih bežičnih mreža.

Njegov ALOHAnet poslužio je kao baza za današnje Wi-Fi mreže bez kojih ne možemo da zamislimo internet ni u domu ni van njega.

Moderne satelitske, kompjuterske i telefonske, posebno mobilne mreže i danas koriste ALOHAnet bežični set standarda, koje je Abramson izumeo sa timom svog fakulteta. Norman Abramson umro je nakon borbe s kancerom kože, koji je metastazirao na plućima i drugim organima čuvenog naučnika.

Abramson je bio student Harvarda, a doktorirao je na Stanford univerzitetu. Bavio se matematikom, fizikom, kompjuterskim disciplinama – primenjenom informatikom i semiotikom. Voleo je surfovanje i more, pa je deo života proveo na Havajima, radeći na tamošnjem Univerzitetu Havaji, koje je bežičnim putem hteo da poveže sa drugim univerzitetima.

I baš kao što je ARPAnet poslužila za povezivanje visokoškolskih ustanova preko žice, tako je ALOHAnet bila zamišljena za to isto, ali bežičnim putem. Paketi podataka slati su radio talasima, a kad ne bi bili isporučeni iz prve slati su opet, dok se to ne desi. Današnje Wi-Fi i Ethernet mreže koriste pojedine potpuno iste tehnologije, koje je koristio Abramson sa svojim timom za razvoj ALOHAnet mreže.

– Vrlo je malo ljudi, koji su imali toliko značajan uticaj kao što je Norman imao na način na koji cela planeta danas komunicira i deli informacije – objavio je Univerzitet na Havajima, potvrđujući smrt Abramsona u pisanoj izjavi za medije.

 

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech