Pretraži

Pametni telefoni bi mogli da detektuju depresiju

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay.com

Jasno je da nam podaci iz mobilnih telefona mogu mnogo reći o jednoj osobi. Na primer sa kim se najviše čuje, šta su mu zanimanja, gde se kreće. Zahvaljujući ovim podacima može se napraviti uvid u mentalno zdravlje ljudi prema rezultatima do koje je došlo istraživanje koje se sprovela Alphabet.

Verili kompanija je sprovela istraživanje na uzorku od 600 učesnika. Svaki od učesnika je besplatno preuzeo aplikaciju i koristio je 12 nedelja. Aplikacija je upoređivala 20 različitih vrsta podataka. Najviše se pratio ton glasa korisnika i njegovo kretanje. Rezultati su pokazali da je moguća analiza osećanja na osnovu glasovnog dnevnika.

Lekari smatraju da je važno u ranijoj fazi otkriti depresiju kod sebe ili svog okruženja. Ovo istraživanje je pokazalo da mobilni telefon mogu da ima značajnu ulogu u otkrivanju i suočavanju sa depresijom. Mnogi ljudi ne žele da priznaju da su u depresiji. Mobilni telefon može na jednostavan način da im to dokaže. Sa druge strane, kroz aplikaciju je moguće pomoći ljudima koji su u depresiji ili koji se ka njoj kreću.

Verili kompanija je najavila nova istaživanja na većem i bolje definisanom uzorku kako bi se dobijeni rezultati još jednom proverili.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech