Pretraži

Meta – AI skeniranje lica kao potvrda starosti

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay/Artapixel

Meta najavljuje da će početi da traži od korisnika na Facebook Dating-u da potvrde da su stariji od 18 godina ako platforma posumnja da je korisnik maloletan. Korisnici tada mogu da potvrde svoje godine bilo slanjem kopije lične karte ili postavljanjem selfija videa, čiji deo Facebook deli sa nezavisnom kompanijom. Meta kaže da kompanija Yoti koristi crte lica da bi procenila starost korisnika bez da ih identifikuje.

Meta navodi da će novi sistemi za verifikaciju uzrasta pomoći deci da spreče pristup funkcijama namenjenim odraslima. Čini se da ne postoje nikakvi zahtevi za odrasle da verifikuju svoju starost na Facebook Dating-u (na primer, da se uverite da se 45-godišnjak ne pretvara da ima 18).

Meta je koristila Yoti za druge svrhe verifikacije starosti, uključujući proveru korisnika Instagrama koji pokušavaju da promene datum rođenja da bi imali 18 ili više godina. Yoti kaže da je njegov sistem uglavnom veoma tačan: kaže da je njegova stopa tačne identifikacije mlađih od 13 do 17 godina 99,65 odsto. Meta ističe da je provera starosti sortirala „stotine hiljada“ ljudi u verzije aplikacije koje odgovaraju uzrastu i da se 81 odsto korisnika koje je Instagram zatražio da potvrde svoje godine odlučilo da koristi Yoti opciju selfija.

Ali sistem nije jednako tačan za sve ljude: Yoti podaci pokazuju da je njegova tačnost lošija za „ženska“ lica i osobe tamnije puti. Istraživači su izrazili zabrinutost zbog toga kako softver za prepoznavanje lica i analizu funkcioniše drugačije za ljude po godinama, rasi i polu.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech