Pretraži

Google zabranjuje popularne Android aplikacije koje troše bateriju

Hi-Tech
0
Photo: pixabay.com

Ovo je prvi primetio tehnički tim u McAfee-u, sa sajber stručnjacima koji su uspešno identifikovali 43 aplikacije koje su imale mogućnost pokretanja dodataka van ekrana kada je uređaj neaktivan.To je zlonamerna praksa koju je Google zabranio, jer je kristalno jasno kršenje smernica za programere Google Play-a. Ali to nije sprečilo neke programere da se dobro potrude, nadajući se da će zaraditi na jeftinim klikovima na oglase koji su poznati korisnicima aplikacija. Većina dotičnih aplikacija bila je dostupna u Play prodavnici, ali ih je Google uklonio. Međutim, oko 2,5 miliona ukupno ih je instaliralo na svoje uređaje ranije, na ovaj ili onaj način.

McAfee je naveo aplikacije TV/DMB Player, Music Downloader, News i Calendar kao neke od popularnih aplikacija koje su kompromitovane. Oglasi u ovim aplikacijama ne počinju tajno da se pojavljuju sve do nekoliko nedelja nakon početne instalacije – što znatno otežava uočavanje prevare.

Photo: Pixabay.com

Photo: Pixabay.com

 

McAfee zauzvrat apeluje na korisnike da vode računa i sprovedu temeljno istraživanje pre preuzimanja bilo koje nove aplikacije na svoje mobilne uređaje – proveravaju dozvole pre nego što pritisnu veliko zeleno dugme za instalaciju. Takođe je mudar potez da proverite performanse uređaja nakon instaliranja novog softvera – pazite na indikatore kao što su brzo pražnjenje baterije ili sporiji operativni sistemi.

Objašnjavajući tu pojavu, McAfee je rekao: „Od suštinskog je značaja za korisnike da budu oprezni i pažljivo procene neophodnost davanja dozvola kao što je isključenje za uštedu energije, ili da koriste druge aplikacije pre nego što im dozvole.

„Iako bi ove dozvole mogle biti potrebne za određene legitimne funkcije za rad u pozadini, važno je uzeti u obzir potencijalne rizike povezane sa njima, kao što je omogućavanje skrivenog ponašanja ili smanjenje relevantnosti oglasa i sadržaja koji se prikazuju korisnicima zbog skrivenog ponašanja klikera. .”

Smatra se da se većina pogođenih korisnika nalazi izvan Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, međutim, mogli biste biti pogođeni sličnim napadima u budućnosti bez odgovarajuće pažnje ili pažnje. Kompletnu listu pogođenih aplikacija možete pronaći na McAfee-ovoj veb lokaciji.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech