Pretraži

Da li ste čuli za ZAO? Ova kineska aplikacija je trenutno najtraženija u svetu (VIDEO)

Hi-Tech
0
Screenshot: Youtube/NBC News

ZAO je nova kineska aplikacija za pametne telefone s kojom u tren oka bilo ko može da zameni lice sa poznatim glumcima, sporistima i drugim slavnim ličnostima.

——————– Sponsored ——————–


U poslednjih nekoliko dana, ovu aplikaciju je preuzelo nekoliko miliona korisnika, što je navelo mnoge da se zapitaju koliko je ova aplikaciju sigurna i da li štiti privatnost.

Aplikacija vrlo verodostojno lažira sliku i zvuk, a scene u kojima lice svojih korisnika stavlja na tela poznatih osoba izgledaju neverovatno stvarno. Prema objavi tvoraca aplikacije na Weibu, kineskoj verziji Twittera, serveri ZAO-a su se skoro srušili zbog prevelikog broja preuzimanja aplikacije.Prema App Annie, kompaniji koja prati preuzimanja aplikacija u celom svetu, ZAO je od 1. septembra bio najtraženija besplatna aplikacija u kineskom App Storeu za iOS.

Korisnici se na ZAO prijavljuju svojim telefonskim brojem i učitavaju fotografije svog lica. Kada se prijave, korisnicima se nudi nekoliko videa sa slavnim osobama, a oni biraju na koji od njih žele da ubace svoje lice i podele ga s prijateljima.


Kako je aplikacija postala viralna, neki korisnici su se žalili da bi ih njena politika privatnosti mogla da ih ugrozi. Naime, jedna sekcija korisničkog sporazuma navodi kako se korisnici koji učitaju svoje fotografije slažu s predajom prava na intelektualno vlasništvo te dopuštaju ZAO-u da ih koristi u marketinške svrhe. Iz ZAO-a su na Weibu objavili da će se pozabaviti tim problemima

Kineska aplikacija jasno pokazuje koliko je napredovala takozvana "deepfake" tehnologija, koja je ranije zahtevala angažman profesionalca. Ipak, mogućnost zloupotrebe aplikacije je ograničena jer program ne dopušta montiranje lica u bilo koji video, nego nudi izbor snimaka na kojima to može da napravi.

 

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech