Pretraži

Bitcoin u velikom padu

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay.com

Cena bitcoin-a je pala ispod granice od 41.000 dolara na 40.749,90 dolara, dostigavši najniži nivo od 29. septembra, prema podacima kompanije Coin Metrics. Poslednji put je pao za 2,9 odsto po ceni od 41.947,75 dolara.

Najveća svetska kriptovaluta počela je da pada ranije ove nedelje nakon što je zapisnik sa decembarskog sastanka Federalnih rezervi nagovestio da će američka centralna banka povući svoje stimulanse iz ere pandemije.

“Jastrebovi komentari” pokrenuli su rasprodaju na globalnim berzama koja se prelila na kriptovalute. Kripto bikovi bitcoin često opisuju kao imovinu koja nije povezana sa tradicionalnim finansijskim tržištima, međutim stručnjaci su primetili sve veće paralele u kretanju cena bitcoin-a i akcija.Ostale digitalne valute su nastavile da padaju, pri čemu je Ethereum oslabio 6,8 odsto, a Solana 7,7 odsto.

Još jedna vest koja utiče na cene kriptovaluta je potez predsednika Kazahstana da isključi internet uslugu nakon smrtonosnih protesta protiv vlade.

Ova centralnoazijska zemlja čini 18 odsto procesorske snage mreže bitcoin-a, prema Kembridž centru za alternativne finansije. Mnogi rudari kriptovaluta pobegli su iz Kine u susedni Kazahstan zbog zabrane Pekinga za rudarenje virtuelne valute.

Gašenje interneta u Kazahstanu oduzelo je čak 15 odsto, prema nekim procenama.

Računska snaga bitcoin-a „nije u direktnoj korelaciji sa cenom bitcoin-a, ali daje indikaciju bezbednosti mreže, tako da pad može uplašiti investitore u kratkom roku“, rekao je Markus Sotiriou, analitičar britanskog brokera za digitalnu imovinu GlobalBlock-a.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech