Pretraži

Značenje kuća u astrologiji: Evo šta ovi detalji iz natalne karte otkrivaju o vašem životu

Astro
0
značenje kuća u astrologiji
Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Učenje o astrologiji ponekad može izgledati kao mamac i prevara. Možda ste prvo privučeni čitanjem svog dnevnog horoskopa ili analiziranjem svoje natalne karte, ali brzo ćete shvatiti da postoji čitav svet pun komplikovanih dijagrama, rasporeda planeta i analize aspekata.

horoskop natalna karta
Foto: mariia petrovicheva / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ste dovoljno hrabri da se upustite, jedan od osnovnih elemenata koje ćete morati proučavati je značenje kuća u astrologiji, koje su poznate pod zajedničkim nazivom „12 kuća Zodijaka“.

Za osnovno razumevanje kuća, moraćete da pogledate natalnu kartu, koja je suštinski “slika“ gde su planete bile na nebu kada ste se rodili. Ta slika je podeljena na dva načina: prvo, na 12 jednakih delova za 12 znakova zodijaka (najspoljašnji krug), i drugo, na 12 delova koji predstavljaju 12 kuća (unutrašnji krug). Svaka planeta će zatim pasti unutar ovih delova i u određeni znak i kuću, dajući vam vašu jedinstvenu kartu.

Što se tiče pronalaženja kuća, znajte da 12 kuća predstavljaju 24-satnu rotaciju koju Zemlja čini oko svoje ose, pri čemu prva kuća počinje na istočnom horizontu, npr. tačka na 9 časova na karti, a zatim ide u smeru suprotnom od kazaljke na satu.

Značenje kuća u astrologiji

Poznata astrološkinja Tali Edut objašnjava da svaka kuća na karti otkriva „različito područje fokusa, i idu u vrlo specifičnom redosledu.

„Prva kuća je kuća sebe. Četvrta kuća, koja je na dnu karte, su vaše koreni, vaš dom, vaša porodica. Sedma kuća, koja je na pola puta, je kuća odnosa. Zatim je deseta kuća na vrhu karte – to je kuća karijere.“

Ako biste grupisali kuće, Edut objašnjava, videli biste da su prve tri kuće sve o „meni“: šta vrednujete, kako se zabavljate s prijateljima, kako komunicirate. Druga trojka je o porodici, deci, kućnim ljubimcima i služenju ljudima koji su vam najbliži. Treća grupa je više o „vi interakciji jedan na jedan sa drugim ljudima“, kaže ona, fokusirajući se na stvari poput seksa, braka, putovanja i filozofije. I poslednje tri kuće su o tome šta radite u svetu i koji trag ostavljate iza sebe.

„To je skoro kao od rođenja do smrti“, kaže Edut. „Rođenje je prva kuća, a zatim starost, prelazi, otpuštanje, duhovni svet su dvanaesta kuća.“ I videti koja planeta pada unutar svake kuće može vam pokazati gde će se energija određene planete pojaviti u vašem životu.

Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Kada analizirate natalnu kartu, razmišljajte o kućama kao mestima gde se dešava akcija. Dakle, kao što je prethodno pomenuto, ako imate Veneru, planetu ljubavi i lepote, u četvrtoj kući porodice i doma, Edut kaže: „Mogli biste se osećati najromantičnije, najvenuznije kada ste u opuštenom, mirnom okruženju. Možda ćete želeti da živite zajedno sa partnerom.“ S druge strane, ako ste rođeni sa Venerom u devetoj kući, koja je o putovanjima, nezavisnosti i studiranju, Edut kaže: „Možda ćete otkriti da ste osoba kojoj treba svoj prostor. Ne želite da živite zajedno, ili možete imati vezu na daljinu, ili volite da putujete sa svojim partnerom i zajedno učite nove stvari.“

Još jedan primer može biti ako imate Saturn u devetoj kući avanture. „Saturn je pomalo težak i restriktivan“. „Možda ste osoba koja ne voli mnogo putovanja ili putujete samo kada je sve unapred isplanirano.“ Ali ako imate Jupiter, planet slobodnog duha, u devetoj kući, „mogli biste biti na tuđem kauču svake druge nedelje“, dodaje Edut.

 

Šta svaka od 12 kuća predstavlja u Zodijaku?

Prva kuća

Ova prva kuća, koja uvek korelira sa vašim podznakom, sve se tiče vas – gde se izražavate, preduzimate inicijativu i kako se predstavljate svetu. Edut objašnjava: „To je mesto gde se uzbuđujete zbog života.“

Druga kuća

Druga kuća fokusira se na vaše vrednosti, uključujući vaše udobnosti, na šta ćete trošiti novac i kako upravljate svojim prihodima.

Treća kuća

Još uvek fokusirana na sve „mene“, treća kuća se odnosi na to kako komunicirate, kao i na braću i sestre, komšije i vaše odnose sa vršnjacima.

Četvrta kuća

Četvrta kuća ima veze sa vašim korenima i emocionalnom sigurnošću, uključujući dom, porodicu i figuru majke.

Peta kuća

Peta kuća, povezana sa znakom Lav, usredsređena je na romantiku, modu, stil, glamur, kreativnost i slavu.

Šesta kuća

Šesta kuća ima veze sa blagostanjem, dnevnim rutinama, vežbanjem i organizacijom. Takođe je fokusirana na to da budete korisni i od pomoći drugima.

Sedma kuća

Sedma kuća se odnosi na odnose: brak, posvećenost, saradnje i partnerstva. Može takođe dotaknuti umetnost, modu i lepotu – bilo šta estetsko.

Osma kuća

Kao što biste mogli da pretpostavite, ima veze sa seksom, reprodukcijom, transformacijom, kao i sa tuđim novcem, bilo da se radi o investicijama ili zajedničkim fondovima.

Deveta kuća

Deveta kuća ističe više učenje, kaže Edut, pa su tu stvari poput putovanja, proširenja, znanja, avanture i inspiracije.

Deseta kuća

Deseta kuća, povezana sa znakom Jarac, vrti se oko vaše karijere, vašeg javnog prestiža, vašeg nasleđa, pravila, autoriteta i dostignuća.

Jedanaesta kuća

Jedanaesta kuća se odnosi na aktivizam, zajednicu i grupe, kao i na tehnologiju, inovacije i futurističke stvari.

Dvanaesta kuća

Poslednja kuća dotiče duhovnost, uključujući tranzicije, oslobađanje, snove i mentalno zdravlje.

Ako se pak ne razumete u astrologiju i želite ovu temu da ostavite svojim astrolozima, ovde možete pronaći svakodnevni horoskop koji je vezan konkretnho za vaš astrološki znak.

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Astro