Pretraži

DAN ROĐENJA KRIJE VAŠU SUDBINU: Da li ćete biti srećni srećnici ili baksuzi zavisi od dana na koji ste se rodili

Astro
0
sreća, devojka, horoskop, astrologija
Foto: Alena Kratovich / Alamy / Alamy / Profimedia

 Proveriti kakva sreća vam je pripala rođenjem.Ponedeljak

Prvi dan u nedelji se smatra najsrećnijim danom, a veruje se da će dete koje se rodi baš u ponedeljak imati dug i uspešan život. Prvi dan nove radne nedelje idealan je za otpočinjanje svih poslova, a naročito onih značajnih. Upravo taj dan oduvek je u našem narodu biran za početak važnih domaćinskih poslova: oranje, sejanje, žetvu, kopanje temelja za kuću.

Utorak

Za utorak se smatra da je najnesrećniji dan, pa se tako veruje da ljudi koji su rođeni u utorak neće imati lak život. Prema narodnom predanju, nikakav rad ne treba otpočinjati drugog dana u nedelji. O tome koliko je ovaj dan baksuzan govore i posebni utorci koji su obeleženi u narodnom kalendaru, poput Devetog utorka, Pasijeg utorka i Crnog utorka.

Sreda

Veoma značajan dan, kada se mogu ponovo otpočinjati poslovi ili ići na putovanja. Prema narodnom verovanju, u sredu se rađaju zdrave i napredne bebe, a dete koje baš u sredu prohoda biće imućno i srećno. U pojedinim krajevima Srbije za sredu se veruje i da je sveti dan.

Photo: Pixabay.com

Photo: Pixabay.com

 

Četvrtak

Sigurno ste čuli za narodnu izreku "Svi su dani dobri, a četvrtak je ponajbolji", a prema verovanju srpskog naroda veoma je dobro da se dete rodi na ovako srećan dan – u životu će biti srećno i uspešno. U prošlosti je četvrtak bio "rezervisan" za otpočinjanje poljoprivrednih radova, ali i prosidbu devojaka, a slavio se i kao dan plodnosti: zbog toga se i danas smatra da sklapanje braka treba da se organizuje baš četvrtkom.

Petak

Pored popularnog "Svaki petak izuzetak", u narodu se često kaže i da je "U petak svakom poslu rđav početak", a u određenim krajevima zemlje smatra se da je poslednji dan radne nedelje nečist i pogodan za susret sa "demonskim silama". Za dete rođeno u petak (baš kao i u utorak) veruje se da neće imati mnogo sreće u životu, kao i da će ga pratiti maler. Takođe, petkom ne treba započinjati ni bilo kakve poslove niti kretati na put, kako bi se izbegle nepredviđene situacije i nesreće.

Subota

Narodna verovanja kažu da će dete rođeno u subotu biti neobično, imuno na "zla bića", dok se u Pomoravlju veruje da takvom detetu "nikakva ala ne može naškoditi". "Subotnjaci", kako nazivaju decu rođenu u subotu, mogu imati i sposobnost da nauče nemušti jezik radi sporazumevanja sa životinjama i biti vidoviti. Deca rođena u subotu izrašće u maštovite, interesantne, bogate i uspešne ljude.

Foto: Viktor Cap / Panthermedia / Profimedia

Foto: Viktor Cap / Panthermedia / Profimedia

 

Nedelja

Posle šest napornih dana stvaranja sveta, čak je i Bog seo da odmori i uživa u plodovima svog truda i baš zbog toga se veruje da je nedelja dan za odmor. Naši preci nedelju su zamišljali kao žensko biće, a otud i naziv Sveta nedelja. Dete rođeno na ovaj sveti dan veruje se da će biti izuzetno srećno i živeti "gospodski", a da će mu svaki dan biti baš kao nedelja.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Astro