Pretraži

6 navika zahvaljujući kojim ćete ostati zauvek mladi! Sprečite gubitak proteina koji najviše utiče na vašu kosu i kožu

Beauty
0
Credit: Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia

U poslednjih nekoliko godina često se priča o kolagenu i sve je više proizvoda na tržištu koji tvrde da će podstaći proizvodnju ovog proteina u vašem organizmu. Ali šta je zapravo kolagen i kako pomognete vašem telu da spreči njegov gubitak?

Proizvodnja kolagena koji održava kožu čvrstom i punom počinje da opada u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim godinama, ali pažljiva svakodnevna rutina može pomoći u zadržavanju i pojačanju ove supstance.

Šta je kolagen i kako utiče na izgled kože?

„Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu i proizvode ga ćelije koje se nazivaju fibroblasti,“ kaže dr Mar Mira iz Klinike Mira + Cueto. „Njegova glavna funkcija je da stvara i održava strukture tkiva koja čine telo, stvarajući otporna, jaka i fleksibilna vlakna poznata kao kolagena vlakna. Ova vlakna povezuju vezivna tkiva kao što su tetive, mišići ili koža i s godinama su pogođena, jer se metabolizam dermalnih ćelija sve više usporava, utičući na brzinu sinteze kolagena.“

Dr Fleming dodaje: „Smanjenje kolagena, zajedno sa gubitkom elastina (esencijalnog proteina u koži odgovornog za elastičnost) i dehidracijom kože, tri su ključna faktora koja utiču na starenje kože.“

devojka, horoskop, lifestyle, astro, lepota, nega
Foto: Oleg Fedotov / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada dolazi do gubitka kolagena?

Dr Paolo Fleming iz The Beauty Concept-a objašnjava da „između 25. i 30. godine počinjemo da gubimo jedan procenat kolagena godišnje. Ovaj proces se ubrzava nakon 40. godine.“ Estetski lekar kaže da primena odgovarajuće rutine može pomoći kako u očuvanju postojećeg kolagena, tako i u stimulaciji proizvodnje novog kolagena.

Estetske intervencije – kao što su injekcije ili tretmani radio frekvencijom – prave razliku, ali čak i ako se odlučite za njih, neophodno je uspostaviti i pridržavati se dobrih navika u nezi kože. „Dobre navike zaista čine razliku, pa pre bilo kakvog medicinskog tretmana uvek pokušavamo da ponovo edukujemo pacijente kako bismo postigli optimalne rezultate.“

6 jednostavnih navika koje možete usvojiti sada

„Starost nije jedini odlučujući faktor u stopi proizvodnje i/ili gubitka kolagena,“ kaže dr Mira. Dobre navike mogu pomoći.

Smanjite izlaganje suncu i koristite SPF svakodnevno

„Ultravioletno zračenje utiče na proizvodnju kolagena u koži zbog oksidacije koju proizvode UV zraci ubrzavajući brzu destrukciju kolagena i smanjenje njegove proizvodnje. Važno je koristiti odgovarajuću zaštitu od sunca,“ kaže dr Mira.

Koristite infuzije od zelenog čaja i đumbira

Fleming preporučuje antioksidantne i antiinflamatorne infuzije kao što su zeleni čaj i đumbir. Fitohemikalije su moćni biljni spojevi koji mogu pomoći u sprečavanju oksidativnog oštećenja ćelija.

Dodajte hranu bogatu kolagenom u vašu ishranu

Kolagen protein, kako ističe dr Mira, može se naći u:
Supi od kostiju
Ribi kao što su tuna ili losos
Mlečnim proizvodima
Orašastim plodovima
Za hranu bogatu vitaminom C (paradajz, jagode, pomorandže, paprike) takođe se smatra da pomaže u proizvodnji kolagena.

Smanjite unos masti i šećera

Kao i prerađene hrane. „Oni utiču na proizvodnju kolagena i elastina zbog svojih nekvalitetnih proteina,“ objašnjava dr Mira.

Hidratacija, hidratacija, hidratacija

„Našim ćelijama je potrebna voda za regeneraciju i eliminaciju toksina,“ napominje ona.

Credit: Dmytro Zinkevych / Alamy / Alamy / Profimedia

Izbegavajte duvan i alkohol

Očigledno, ali vredi napomenuti koliko negativno utiču na kožu, uzrokujući propadanje kolagenih vlakana, i utičući na zadržavanje tečnosti, oksigenaciju i ishranu ćelija.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Beauty