Pretraži

KUPUJTE PAMETNO: Ovih 5 stvari morate da znate kada birate laptop

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay.com

Prilikom kupovine laptopa ljudi nemaju nimalo lak izbor, jer u ponudi mogu naći previše različitih modela. Ne postoji najbolji laptop na tržištu, ali ga dobrim čine njegove karakteristike. Postoji skup kriterijuma koje bi trebalo da imate kada birate novi uređaj.

——————– Sponsored ——————–

1. CPU

Teško je naći bolji od Intel Core-ovog procesora. Pomislite na Core i3, Core i5 i Core i7. Intel Core procesor nudi najbolje performanse kada je u pitanju izvršavanje više zadataka. Core i3 notebook računari su u sistemima početnog nivoa, dok Core i5 čini većinu glavnih računara.

Core i7 bazirani sistemi su za one koji žele najbolje performanse na svom laptopu. Međutim, imajte na umu da se kod Core i7 toplota širi kroz bazu laptopa, što može biti razlog za zabrinutost, posebno ako planirate da laptop dugo koristite u svom krilu.

Neki veći laptopovi takođe uključuju Intelove i9 Core procesore. Prenosni računari koji rade na i9 Core procesorima su čak i moćniji od laptopa koji rade na i7 Core. Iziskuju više troškova od laptopa sa i7, i5 ili i3 Core procesorom.

2. Storidž

Hard diskovi trenutno nisu u prednosti, posebno za tanke i lagane laptopove. Oni mogu biti spori, pomalo glomazni i stvarati primetnu toplotu i buku.

SSD (SSD), s druge strane, nudi mnogo veću brzinu od hard diska, radi tiho i može se instalirati u formi koja ne dodaje težinu i obim laptopu. Većina OEM proizvođača je prihvatila SSD skladište kao standard za prenosne računare. Svideće vam se brzina kojom on može da učitava programe, pristupa podacima i koliko brzo može da pokrene sistem.

Jedini problem je što SSD-ovi ne nude mnogo kapaciteta. To znači da je SSD skladištenje često skuplje od tradicionalnih hard diskova.

Zaglavićete na disku veličine 128 GB, 256 GB ili 512 GB, a pored toga košta mnogo više nego onaj sa hard diskom od 1TB ili 2TB. Da bi to nadoknadili, mnogi OEM proizvođači laptopova i PC-a sada spajaju manji SSD sa većim hard diskom. To omogućava potrošačima da iskoriste prednosti brzine održavanja operativnog sistema na SSD memoriji, a istovremeno imaju i dovoljno prostora za skladištenje ostatka podataka. Najnoviji, najbrži laptopi takođe imaju NVMe SSD uređaje koji su mnogo brži od tradicionalnih SSD diskova, ali i skuplji.



3. Trajanje baterije 

Trajanje baterije koju navodi proizvođač gotovo nikada ne ukazuje na to kakvo je iskustvo u korišćenju laptopa. Postoji previše faktora koji utiču na životni vek baterije. Neki od mnogobrojnih su osvetljenost ekrana, rezolucija, broj aplikacija koje pokrećete u pozadini plus da li ste aktivno povezani sa Wi-Fi mrežama ili Blutut uređajima.

Operativni sistem na kojem radi laptop takođe može igrati glavnu ulogu u određivanju trajanja baterije. Iz tog razloga laptop i priključci koji rade na Chrome OS-u imaju tendenciju da nude vrhunski rad baterije u odnosu na one koji imaju Windows 10. Ako pokrećete programe za koje je potrebno dosta obrade, strimujete mnogo video-zapisa na mreži, igrate grafički zahtevne igre ili prenosite pregršt datoteka putem bežične mreže, tada će se baterija isprazniti ranije od onoga što je prodavac naveo.

4. RAM

U stara dobra vremena je retko bilo potrebno više od 4 GB RAM-a ili više da biste iskoristili najbolje od svog sistema. U današnje vreme verovatno razmišljate o 8GB kao minimumu. Gejmeri bi trebalo da biraju uređaje sa 32 GB ako žele najbolje iskustvo.

Više RAM-a omogućava istovremeno pokretanje više aplikacija i to da sistem može u svakom trenutku da obradi više podataka, što je korisno za zadatke poput uređivanja fotografija ili video sadržaja.

5. USB 3.0.

Ako laptop ima manje od jednog USB 3.0 ulaza, verovatno bi trebalo da izaberete drugi uređaj. U idealnom slučaju, trebalo bi da potražite laptop koji ima najmanje nekoliko ovih USB 3.0 priključaka. Pored osnovnog uslužnog programa koji dobijate sa USB-om (koji vam omogućavaju da priključite spoljni hard ili SSD disk i napravite rezervne kopije podataka ili koristite konvencionalni miš ili tastaturu sa prenosnim računarom), USB 3.0 je oko deset puta brži od USB-a 2.0.

To znači da prenošenje podataka preko USB 3.0 traje znatno manje vremena. Mnoge savremene periferne jedinice takođe imaju tendenciju da daju najbolje performanse. Ako je moguće, pokušajte da napravite korak dalje i potražite laptop sa USB 3.1 priključcima.

USB 3.1 omogućava prenos do 10 GB. Ako ste spremni da prihvatite USB Type-C, Thunderbolt 3 nude još bolju opciju. Thunderbolt 3 ulazi imaju maksimalnu brzinu prenosa podataka od 40 GB po sekundi.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech