Pretraži

ČUDOTVORNI NAPITAK KOJI TOPI KILOGRAME: Pravi se brzo i lako, a čini čuda za organizam 

Life
0
Foto: Profimedia

Tokom prazničnih dana mnogi se prepuste hedonizmu,  a to obično znači ekscesivno uživanje u hrani, piću i manjak kretanja, što posledično dovodi do usporavanja organizma i gomilanja kilograma. 



Tako se nakon samo dve nedelje praznične gozbe mnogi iznenade kada ugledaju nekoliko kilograma više na vagi, pa ne čudi da upravo u januaru mnogi odluče za rigorozne dijete i naporne treninge.

I dok je svakako u procesu mršavljenja najbitnije paziti na kalorijski unos, druga izuzetno važna stvar jeste i adekvatna hidratacija organizma. Preporučen je unos najmanje dva litra vode dnevno, ali i ograničavanje unosa alkoholnih pića na apsolutni minimum. Takođe, preporučuje se smanjenje unosa kofeinskih napitaka, a sokove sa dodatim šećerom bi trebalo potpuno izbaciti iz jelovnika.

Čaj od lista artičoke

Ono što možete učiniti kako biste se istovremeno rešili nadutosti i osećaja težine u telu, a pritom se hidrirali i potdstakli mršavljenje, jeste ispijanje čaja od lista artičoke, koji izuzetno efikasno čisti organizam.

Naime, artičoka je zeljasta biljka, čija je pradomovina Egipat gde se koristila još pre nekoliko hiljada godina. Cvetne glavice artičoke najčešće se koriste u ishrani zbog svojih lekovitih svojstava. Osim što se koristi za ishrehranu, od artičoke je moguće pripremiti čaj, sok, tinkturu i obloge koji se koriste kao pomoć pri lečenju kod mnogih tegoba. Poznato je da artičoka odlično čisti jetru od toksina i doprinosi njenoj regeneraciji zbog sadržaja biljnih materija i snažnih antioksidansa. Sprečava oštećenja jetre uzrokovane toksinima i čisti krv, slezinu, bubrege i žuč.

Priprema čaja od artičoke

Čaj od artičoke je zahvaljujući blagotvornim dejstvima te biljke najbolji tečni detoksidans tela, a za njegovu pripremu možete koristiti sveže ili suvo lišće artičoke, ali i suvi koren. Naseckane listove i suvi koren artičoke kuvajte 10 do 20 minuta u jednoj litri vode. Ovako pripremljen čaj pije se 3 puta dnevno po jedna šoljica. Ako pripremate manju količinu čaja, tada je s 2 dcl vode dovoljno potopiti prstohvat lišća artičoke i ostaviti 15 minuta da odstoji. Potom se čaj procedi i popije.

Smatra se kako čaj od mladih listova leči jetru, stimuliše mokrenje, leči žučni mehur, pomaže probavu masti i kod ciroze jetre te odstranjuje ureu iz krvi. Artičoka kao biljka inače sadrži vitamin A, B, C i K, biljna ulja, belančevine, minerale bakar, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum i fosfor i folnu kiselinu. Bogata je i antioksidansima te odlično čisti ceo organizam i podstiče na mokrenje, pa tako poboljšava i rad bubrega. Deluje laksativno i pomaže kod izbacivanja otrova, detoksikuje organizam i pomaže kod varenja teških obroka.

Ovaj je čaj poprilično gorak, pa ga možete zasladiti s nekim prirodnim zaslađivačem poput stevije ili brezinog šećera, a studije pokazuju da je veliki saveznik ljudi koji se bore s gojaznošću ili općenitim viškom kilograma, piše Story.hr. 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life