Pretraži

STIH KOJI JE UNIŠTIO NAJPOZNATIJU GRUPU SA OVIH PROSTORA: Željko Bebek progovorio o raspadu ,,Bijelog dugmeta“

Showbiz
0
Screenshot: Youtube/ aquariusrecordshr

Između ostalog, Komentarisao je izjavu da su nesuglasice počele zbog pesme "Kosovska", koju je Goran Bregović napisao na albanskom jeziku.

  • Nesuglasice su počele godinu pre, u vreme kada je Goran već uveliko odvojen od baze benda, zapravo kada više i nije bio u bendu, već nas je smatrao sastavom koji za njega radi. Kao čovek koji voli muziku i svoj bend, strahovao sam da se ne ponovi situacija kada je politika već 1976. ušla da napravi dar-mar Bijelom dugmetu. Počelo je da mi smeta što je Goran počeo da forsira to da rokenrol mora da pljuje po nečemu i nisam shvatio zašto nam je trebala pesma na albanskom. Nisam bio ni protiv te pesme, ni protiv albanskog, ali nisam znao zašto Bijelom dugmetu to treba. Živeli smo u svetu u kojem je taj potez mogao da liči na umetničku slobodu, a istovremeno je mogao da znači i ovo – ako je već ravnopravnost, onda možemo da pevamo i na albanskom. To me je zapravo učinilo neraspoloženim i tada sam počeo da razmišljam šta to meni treba, meni koji sam hteo da pevam ‘Selmu’, ‘Sanjao sam noćas da te nema’ ili ‘Ne spavaj, mala moja’, pa sad odjednom pevam pesmu koja ima drugačiju konotaciju – rekao je Bebek za Večernji list te dodao:

  • I osim što moram da je naučim i što mi je bilo jako teško da pevam na albanskom, moram time da prenesem i neku poruku, koja će dobiti odgovor u neko iduće vreme. Odgovor je došao već nakon dva meseca. Zauzeo sam oštar stav i rekao Goranu: ‘Idemo u novi projekat, O. K., ali ovakve poteze više neću tolerisati. Bude li toga, izaći ću iz benda’. I onda je došao projekat s pesmama koje nisam mogao da svarim, poput ‘Lipe cvatu’ sa stihom ‘Ravna ti je Jugoslavija’, posebno što je u političkom smislu na ovim prostorima došlo do jako ozbiljnih previranja. Nikada se pre u istoriji nije dogodilo da se iz socijalizma ide u kapitalizam. U to vreme počeo je polako da se nazire i dolazak svojevrsne kataklizme, pri čemu nisam želeo da određujem stranu, nijednom rečju, nijednom pesmom, a pogotovo nisam želeo da budem u funkciji nekog sastava kojem nikada nisam pripadao. Taj status nisam želeo da menjam i zato je došlo do narušavanja odnosa u bendu i rasprave koja je završila kako je završila – priča on.

Ipak, kaže da mu godi što se većina fanova slaže da boljeg pevača od njega Bijelo dugme nije imalo.

  • To mi jako godi, s obzirom na to da i sam smatram da smo u tih deset godina zajedno napravili i predstavili zaista veliku stvar. S druge strane, uveren sam da smo mogli i puno više, ali je politika benda nastavila da bude pogrešna i zbog toga su oni otišli na jednu stranu, a ja na drugu. I sad mogu da kažem da je Goran i bez Dugmeta napravio velikih i lepih stvari – objasnio je.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Showbiz