Pretraži

„SHOW MUST GO ON“: Nakon tri decenije od smrti Merkjurija stiže dokumentarac o muzičkoj ikoni

Showbiz
0
Screenshot: Youtube/ezthallgasdmeg

Merkjuri je svojim neobičnim i snažnim muzičkim izrazom obeležio 20. vek, a njegove pesme, koje je snimao sa bendom "Queen" i danas danas žive i vrlo su popularne.

Kako je najavljeno, u dokumentarnom filmu Fredijevi prijatelji će otkriti za javnost kako su izgledali poslednji dani muzičke legende, a fokus je stavljen na Merkjurijev poslednji nastup, ali i koncert koji je izveden njemu u čast 20. aprila 1992. godine.

https://youtube.com/watch?v=EjXetWK-Ur8

 

Reditej najavljenog dokumentarca Džejms Rogan opisao je kako je izgledalo praviti film o ovoj muzičkoj ikoni.

– Napraviti "Freddie Mercuri: The Final Act" je bilo izuzetno putovanje kroz poslednje poglavlje jedne od najvećih ikona rok muzike. Raditi sa članovima 'Queen' i videti šta se dešavalo iza kulisa nekih od njihovih najvećih nastupa, bila je retka privilegija. Fredijeva smrt i koncert koji je u njegovu čast bio organizovan godinu posle njegove smrti, umnogome su pomogli da se promeni globalna svest o ovoj strašnoj bolesti.

Početak i najveći hitovi

Nikad prežaljeni Britana sa rasponom glasa od skoro četiri oktave rođen je inače u Zanzibaru pod imenom Farok Balsara. Škole je pohađao u Indiji, nakon čega se vratio u rodnu državu,a kasnije se sa roditeljima preselio u Veliku Britaniju.

Prvi bend je oformio sa samo 12 godina, a nakon što je u Engleskoj završio studije umetnosti sprijateljio s bubnjarem Rodžerom Tejlorom.

Iako je prethodno imao više bendova, 1970. s gitaristom Brajanom Mejom i bubnjare Tejlorom oformirao je grupu "Queen", preuzeo umetničko ime Fredi Merkjuri i tada je njegova karijera odjednom počela da ide uzlaznom putanjom. Prvi album izdali su 1973, a godinu dana kasnije još jedan, kada je singl "Seven Seas of Rhye"postao njihov prvi hit.

Četvrti album postao je njihov zaštitni znak, jer se na njemu nalazla čuvena pesma "Bohemian Rapsody" . Takođe, singlovi "We Will Rock You" i "We Are the Champions" postaju njihovi najveći hitovi, a pesme su ubrzo postale i stadionske rock himne koje se slušaju na mnogim sportskim događajima. 

https://youtube.com/watch?v=Z3w5gVM_4y8


"Queen" je dosta eksperimentisao sa žanrovima, pa se u njihovim pesmama osećaju zvuci roka, džeza, opere i disko zvuka, a publika pamti i nesvakidašnji spot za pesmu "I want to break free" u kojem su Fredi i drugi članovi benda obučeni kao žena.

Ljubavni život, bolest i smrt

Iako se deklarisao kao homuseksualac, ljubav njegovog života bila je žena – Meri Ostin, sa kojom je bio u vezi punih šest godina, a čak su u jednom periodu bili i vereni. Ipak, ekstravagantni Fredi kasnije se okrenuo pripadnicima jačeg pola, ali prijateljstvo sa Meri nikad nije prekinuo.

Sa svojim kasnijim partnerom Džimom Hatonom započeo je vezu 1985. godine i ostao do kraja svog života. Prema tvrdnjama Hatona, Merkjuri je dobio dijagnozu AIDS-a ubrzo nakon Uskrsa 1987. godine, a 24. novembra 1991. umro je od posledica upale pluća prouzrokovane ovom teškom bolešću. 

Screenshot: Youtube/Dicky Fontana

Screenshot: Youtube/Dicky Fontana

 

O borbi sa sidom Fredi nije puno pričao, a javnosti je otkrio da boluje samo dvadeset i četiri sata pred smrt. Svoj odlazak je "požurio" tako što je odbijao da uzima lekove.

Misterija groba

Nakon smrti, Fredijevo telo je kremirano, a prema njegovoj želji, nikada nije otkriveno gde se nalazi njegova urna s pepelom. Jedina osoba kome je poverena ova tajna je njegova bivša verenica Meri Ostin, koja punih 30 godina strogo čuva tajnu. U testamentu koji je pevač ostavio, navodi se da polovinu celokupne imovine, kao i vilu u Kensingtonu vrednu 25 miliona funti, pevač ostavlja njoj.

Fredi je svakako jedan od najcenjenijih umetnika svih vremena, što potvrđuju i brojni ugledni časpoisi i muzički kritičari, koji ocenjuju Fredija kao "muzičara koji je imao vokalne sposobnosti velikih razmera koje niko nije uspeo da prevaziđe.

Godine 2006. "Time Asia" je proglasio Merkjurija jednim od najuticajnijih Azijata u proteklih 60 godina, a dve godine kasnije u izboru magazina "Rolling Stone" zauzeo je 18. mesto na listi 100 najuspešnijih pevača svih vremena.

Takođe, 2018. snimljen je "Bohemian Rapsody" , filmski hit o britanskoj rok grupi i životu Merkjurija. Naišao je na pozitivne kritike i doživeo veliku gledanost publike.

Trejler za film možete pogledati ispod:

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Showbiz