Pretraži

RUŠIMO MITOVE: Da li svakodnevno pranje kose štetno?

Showbiz
0
Photo: pixabay.com

U nastavku vam donosimo da li zaista svakodnevno pranje šteti kosi. Posle istraživanja koje je sprovedeno, ispostavilo se da pranje kose svaki dan i nije toliko loše – u zavisnosti od tipa kose koji imaš i kakve aktivnosti u toku dana imaš.

-Tanka kosa
Ako je tekstura tvoje kose previše tanka, ona se sama po sebi prebrzo masti i prlja. To je zato što ulja sa temena vrlo brzo dolaze do krajeva i daju čitavoj kosi masan izgled. Ako ne želiš da imaš takav izgled (što je i logično), svakodnevno pranje je jedino dobro rešenje.

-Svakodnevno vežbanje
Svakodnevno vežbanje i znojenje može dovesti do nakupljanja viška ulja na skalpu, koje izaziva probleme na koži glave. Pa, ako se znojiš svaki dan, nije loša ideja prati kosu svaki put nakon treninga ili nekog drugog napornog posla. Na ovaj način će tvoje teme biti zdravije.

-Ravna kosa
Prirodna ulja skalpa mogu brže da se slivaju niz kosu u zavisnosti od njene teksture, čineći da izgleda masno i prljavo. Ako imaš baš ravnu kosu, znaš koliki to može da bude problem. Ravnu kosu možeš prati svaki dan, ali će ti to dati suvlji izgled, bez ulja na temenu i kosi. Zato je bitno koliko ćeš puta staviti balzam ili masku – 4 do 5 puta ako želiš “tešku” kosu, a 1 do 2 puta ako želiš lakšu.

-Koža glave koja proizvodi previše ulja
Svakodnevno pranje uklanja ulja koja su zdrava do neke određene količine, ali skalp sa previše masti može izazvati pojavu gljivica koje izazivaju seboreju – stanje u kom se koža glave ljušti i svrbi. Ako je tvoje teme prirodno prekriven sa dosta ulja, pranje jednom dnevno je sasvim u redu.

-Imaš perut
Šamponiranje uklanja mrtve ćelije kože koje bi se inače nakupile i otpadale. To je u stvari perut koja nas inače mnogo nervira. Istina je da neki šampon mogu previše isušiti skalp glave, izazivajući perut. Međutim, ako osećaš da te koža glave svrbi, pranjem kose možeš ukloniti te mrtve ćelije i očistiti ljuspice koje se stvaraju.

-Živiš u mestu gde je visoka vlažnost vazduha
Ako živiš na takvom mestu gde postoji prevše vlage, to može izazvati nakupljanje viška ulja na skalpu. Svakodnevno pranje će kosu osloboditi gljivica i peruti.

-Želiš da vam kosa brže izraste
Kao što smo već rekli, pranjem kose se uklanjaju mrtve ćelije sa skalpa. Njihovim uklanjanjem se stimuliše rast kose, pa ako želiš da ti brže i bolje izraste – peri češće kosu.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Showbiz