Pretraži

Preminula kraljica Elizabeta

Showbiz
0
Photo: Pixabay/WikiImages

Kraljičino zdravlje pogoršalo se u poslednjih nekoliko dana, a njen sin princ Čarls i unuk princ Vilijam i drugi članovi kraljevske porodice bili su uz nju u poslednjim trenucima.



  • Krajica Elizabeta preminula je u zamku Balomoral. Kralj i kraljica supruga ostaće u zamku večeras, a sutra će otputovati u London – sopštila je Bakingemska Palata.

Ona je nosila titulu najdugovečnijeg monarha, a nakon njene smrti na snagu je stupio plan "London bridž", što je kodni naziv za njenu smrt, a trajaće devet dana do kraljičine sahrane.

Po primanju ove informacije, zastave širom Vajthola biće spuštene na pola koplja, a cilj je da se to uradi u roku od deset minuta.

U narednim danima uoči sahrane, novi kralj Čarls krenuće na put po Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi primio izraze saučešća.

Sahrana je planirana 10. dana od smrti kraljice u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Podsećamo, Elizabeta Druga je rođena u Londonu i bila je najstarija kralja Džordža VI i kraljice Elizabete. Njen otac postao je kralj nakon abdikacije svoga brata Edvarda VIII 1936. godine, a samim tim je ona postala naslednica prestola. Nasledila je presto 6. februara 1952. godine i postala poglavar Komonvelta i kraljica sedam nezavisnih država Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Pakistana i Cejlona.

Nedavno je proslavila platinasti jubilej vlasti, 70 godina na britanskom tronu.
U braku sa princom Filipom imala je četvoro dece, prestolonaslednika Džordža (1948), princezu Anu (1950), princa Endrjua (1960) i princa Edvarda (1964).

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Showbiz