Pretraži

Od samo jednog imanja zarađuje milione: Otkrivena plata princa Vilijama, astronomska cifra RAZBESNELA britansku javnost

Showbiz
0
Credit: Mikolaj Barbanell/SOPA Images/Sh / Shutterstock Editorial / Profimedia

Princ Vilijam koji nosi titulu princa od Velsa primio je svoj prvi godišnji prihod sa imanja Vojvodstva Kornvol, koje je nasledio kada je njegov otac, kralj Čarls III, postao monarh, a cifra koja je isplivala u javnost probudila je bes mnogih građana Velike Britanije.

Vilijam je primio neverovatnih 31 milion dolara. Njegova plata zasnova je na raspoloživom višku Vojvodstva, te je on ove godine samo od ovog imanja zaradio rekordnih 24 miliona funti, prema Integrisanom godišnjem izveštaju imanja objavljenom 24. jula.

Sekretar i čuvar zapisa Alister Martin primetio je da je imanje generisalo rekordni prihod u odnosu na godinu pre nego što je Čarls bio zadužen. I dok nije očekivao porast kada je 42-godišnjak preuzeo dužnost, siguran je da neće biti mnogo skokova ubuduće.

„Ovo se neće nastaviti i višak za 2023/24 neće biti na ovom nivou,“ napisao je Alister u svom pismu u izveštaju. „Prihodi će se vratiti na uobičajene nivoe, biće značajnih povećanja troškova i program finansiranja potpunih popravki.“

Pošto je Vilijam radni član kraljevske porodice, on nema tradicionalan prihod. Umesto toga, Vojvodstvo pokriva njegove godišnje troškove. Dvadeset peti vojvoda od Kornvola – koji sa Kejt Midlton deli decu princa Džordža (11), princezu Šarlot (9) i princa Luisa (6) – plaća porez na prihod, ali izveštaj ne precizira koliko.

Osnovano 1337. godine od strane Edvarda III za njegovog sina princa Edvarda, privatno imanje predstavlja imovinu naslednika prestola. Njihovo imanje – vredno preko milijardu dolara – obuhvata oko 130.000 hektara zemljišta u 20 okruga širom Engleske, uključujući farme, stambene objekte, šume, reke i još mnogo toga, prema imanju.

Kada je Čarls stupio na tron nakon smrti kraljice Elizabete II, objavljivanje Vilijamovih novih uloga – uključujući i onu princa od Velsa – i budućnosti njihovog imanja bilo je prioritet.

„Kao moj naslednik, Vilijam sada preuzima škotske titule koje su mi mnogo značile,“ rekao je 75-godišnjak u svom prvom govoru nakon Elizabetine smrti u septembru 2022. „Nasleđuje me kao vojvoda od Kornvola i preuzima odgovornosti za Vojvodstvo Kornvol, koje sam obavljao više od pet decenija.“

„Sa Ketrin pored njega,“ nastavio je, „naši novi princ i princeza od Velsa nastaviće da inspirišu i vode naše nacionalne razgovore, pomažući da se marginalizovani dovedu u centar gde se može pružiti vitalna pomoć.“

Međutim, plata princa od Velsa nije naišla na odobravanje njegovog naroda. Britanska javnost je ostala šokirana podacima koji su dospeli u javnost, te su između ostalog mogli pročitati komentari da su upravo ove sumanute cifre koje kraljevska porodica uzima razlog zašto su toliko omraženi u narodu.

„Plata? Zbog čega? Zato što je princ, ovo je smešno“, „Toliko Britanca je gladno i siromašno i baš zbog ovakvih stvari mrzimo kraljevsku porodicu“, „Nadam se da nešto daje i svom narodu, nije kao da su mu neophodni svi ti milioni“, samo su neki od komentara.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Showbiz