Pretraži

IZAZVAO GNEV JAVNOSTI: Džastin Biber ishejtovan zbog novog imidža

Showbiz
0
Photo: Instagram/justinbieber

Bieber je fotografijom na Instagramu pokazao novu frizuru – dredove, i tako dokazao da ne uči iz svojih grešaka, jer je momentalno optužen za kulturnu aproprijaciju, što se desilo i davne 2016. godine, kada je pevač imao istu frizuru.

Društvene mreže preplavljene su komentarima koji osuđuju pevača zbog nemarnog ponašanja, ali se mogu naći i komentari onih kojima nije jasno čemu drama zbog obične frizure i zašto belci ne treba da nose dredove.Zašto je kulturalna aproprijacija uvredljiva?

Problem nastaje jer se određeni segmenti kulture manjinske zajednice ismejavaju i osuđuju od strane društva, ali postaju prihvatljive i moderne samo onda kada ih preuzmu pripadnici dominantne kulture.

Naime, dredovi i „pletenice“ su tradicionalne frizure koje imaju veliki kulturni značaj afričkim narodima. To nisu bile samo frizure, već i simbol društvenog statusa i deo identiteta pojedinaca, pa su robovlasnici zarobljenim Afrikancima brijali glave. Kroz istoriju Afroamerikanci su bili primorani da se odreknu svog kulturnog nasleđa kako bi bili prihvaćeni u zapadnom svetu. Afroamerikanci su i danas diskiminisani zbog svojih tradicionalnih frizura, što znači da u pojedinim školama ne smeju da dolaze sa ovakvim frizurama, a poslodavci često zahtevaju od žena da skinu pletenice ili isprave afro frizure, jer se ovakve frizure na Afroamerikancima tretiraju kao politička izjava. Sa druge strane belcima su iste te frizure dozvoljene, jer su na njima one samo modni dodatak.

Dvostruki standardi su u ovoj priči očigledni, a javnost u Bieberovom slučaju smatra da ih pevač svojim postupkom samo hrani.

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Showbiz