Pretraži

Petoro ljudi uhapšeno i optuženo u slučaju Metjua Perija: Doktori i asistent poslali glumca u smrt, njihove poruke šokirale javnost

Showbiz
0
metju peri
Foto: Youtube printscreen/ABC News

Metju Peri, glumac najpoznatiji po ulozi u seriji „Prijatelji“, premio je usled predoziranja ketaminom u oktobru 2023. godine, a sada je pet osoba optuženo za nabavljanje i prodaju leka koji je glumca odveo u smrt.

Lekari su iskoristili istoriju zavisnosti Metjua Perija, naročito u poslednjim mesecima njegovog života, kako bi mu obezbedili ketamin u količinama za koje su znali da su opasne, rekao je američki tužilac Martin Estrada kada je u četvrtak objavio optužbe.

„Znali su da je to što rade pogrešno“, rekao je Estrada. „Znali su da time dovode gospodina Perija u veliku opasnost. Ali su to ipak uradili.“

Jedan lekar je čak napisao u poruci: „Pitam se koliko će ovaj moron platiti“ i „Hajde da saznamo“, navodi se u optužnici koja je otvorena u četvrtak.

Glumac koji se proslavio ulogom Čendlera Binga je preminuo u oktobru zbog predoziranja ketaminom, a tužioci su rekli da je dobio nekoliko injekcija na dan kada je preminuo od svog ličnog asistenta Keneta Ivamase, koji je kasnije tog dana pronašao glumca mrtvog i prvi razgovarao sa istražiteljima.

metju peri prijatelji
Foto: Youtube printscreen/WatchMojo.com

Upotreba ketamina naglo je porasla u poslednjih nekoliko godina kao tretman za depresiju, anksioznost i bolove. Iako lek nije odobren za te simptome, lekari ga slobodno prepisuju za takozvane „off-label“ upotrebe.

Metju je redovno primao infuzije ketamina za depresiju od svojih redovnih lekara, ali u količinama koje nisu bile dovoljne da izazovu njegovu smrt, rekli su zvaničnici. Kada su ti lekari odbili da mu daju više, u očaju je otišao kod drugih.

„Ne govorimo o legitimnom lečenju ketaminom“, rekao je Estrada. „Govorimo o dva lekara koja su zloupotrebila poverenje koje su imala, zloupotrebila svoje licence i doveli u opasnost nečiji život.“

Administratorka DEA (Uprava za suzbijanje narkotika), En Milgram, rekla je da je u jednom slučaju glumac platio 2.000 dolara za bočicu ketamina koja je jednog od lekara koštala oko 12 dolara. Estrada je rekao da je Peri platio lekarima oko 55.000 dolara u gotovini u dva meseca pre svoje smrti.

Dvoje ljudi, uključujući jednog od optuženih lekara, uhapšeni su u četvrtak, rekao je Estrada. Dvoje od optuženih, uključujući Ivamasu, već su se izjasnili krivim, a treća osoba je pristala da prizna krivicu.

Među uhapšenima u četvrtak je i dr Salvador Plasensija, koji je optužen za sedam tačaka distribucije ketamina i dve tačke koje se odnose na falsifikovanje zapisa nakon Perijeve smrti.

Plasensija se kratko pojavio na sudu u četvrtak popodne i izjasnio se da nije kriv. Može biti pušten uz kauciju od 100.000 dolara. Njegov advokat, Stefan Saks, zatražio je da njegovom klijentu bude dozvoljeno da nastavi da leči pacijente u svojoj praksi nakon što bude pušten, rekavši da je već predao svoju DEA licencu za prepisivanje opasnih lekova i da je slučaj sa Perijem bio „izolovan“.

Pomoćnik američkog tužioca se usprotivio, rekavši da je Plasensija „praktično delovao kao diler droge na uglu ulice“.

Sudija Alka Sagar je odlučila da Plasensija može lečiti pacijente samo ako potpišu dokument u kojem se navodi da su obavešteni o optužbama protiv njega.

Druga osoba koja se u četvrtak pojavila na sudu bila je Jasvin Sanga, koju su tužioci opisali kao dilera droge poznatog kupcima kao „Kraljica Ketamina“ — nadimak koji je njen advokat ismevao tokom njenog saslušanja. Ketamin koji je Sanga nabavila je prouzrokovao Perijevu smrt, rekli su zvaničnici.

Sanga se izjasnila da nije kriva i nije joj odobrena kaucija. Prvi put je uhapšena u ovom slučaju i optužena za posedovanje ketamina sa namerom distribucije u martu, dok su vlasti čuvale Perijevu upletenost u tajnosti.

Međutim, nova optužnica koja je otvorena u četvrtak povezuje je direktno sa glumčevom smrću, i sudija je odlučila da ostane u pritvoru zbog tvrdnji tužilaca da je uništila dokaze i koristila novac od prodaje droge za finansiranje luksuznog načina života.

Plasensiji preti do 120 godina zatvora ako bude osuđen, rekli su tužioci, dok Sangh može dobiti doživotnu kaznu.

Lekar iz San Dijega, dr Mark Čavez, pristao je da prizna krivicu za zaveru za distribuciju ketamina. Tužioci tvrde da je Čavez prokrijumčario ketamin do Plasensije, obezbedivši deo droge od veletrgovca uz pomoć lažnog recepta.
Tužioci su rekli da su optuženi razmenili poruke ubrzo nakon Perijeve smrti, pominjući ketamin kao uzrok smrti.

Estrada je rekao da su izbrisali poruke i falsifikovali medicinske zapise kako bi prikrili svoje učešće.

Njegov asistent je pronašao glumca licem nadole u njegovom đakuziju 28. oktobra, i tehničari hitne pomoći koji su odmah pozvani su ga proglasili mrtvim.

Asistent je dobio ketamin od Erika Fleminga, koji je priznao krivicu za nabavljanje droge od Sange i dostavu istih Ivamasi. Ukupno je isporučio 50 bočica ketamina za Perijevu upotrebu, uključujući 25 isporučenih četiri dana pre nego što je glumac preminuo.

Peri se godinama borio sa zavisnošću još od vremena kada je snimao seriju „Prijatelji“, kada je postao jedna od najvećih televizijskih zvezda svoje generacije kao Čendler Bing, zajedno sa Dženifer Aniston, Kortni Koks, Lisom Kudrou, Metom Leblankom i Dejvidom Švimerom u 10 sezona mega-hit američke sitkom serije koja je trajala od 1994. do 2004. godine

prijatelji metju peri
Foto: Robert Hepler Collection / Everett / Profimedia

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Showbiz