Pretraži

Evo šta sve treba da znate o pH vrednosti kada je vaša koža u pitanju

Showbiz
0
Pixabay

pH vrednost ​​može uticati na naše ginekološko zdravlje, zdravlje creva, ali i na zdravlje kože. Proizvodi za negu kože fokusirani na pH, kojih je sve više i više – prema rečima njihovih tvoraca – obnavljaju pH ravnotežu kako bi poboljšali izgled i opšte zdravlje kože.  A s vrtoglavim nizom sastojaka za negu, koji zasićuju svet lepote, zaista može biti teško dešifrovati šta svaki od njih tačno radi. Zato nastavite da čitate kako biste saznali više o tome kako i zašto pH-pristup doprinosi održavanju zdrave i uravnotežene kože. 

Šta je tačno pH? 

Hajde da se vratimo na čas biologije! pH (ili potencijalni vodonik) je skala koja se koristi kako bi se odredilo da li je određena supstanca kisela ili bazna. U hemijskom smislu, vrednost sedam smatra se neutralnom. Kada je pH vrednost do 7, reč je o kiseloj sredini, a ako je preko 7, u pitanju je bazna sredina. Na primer: sa pH dva – sok od limuna je kiseo, sa pH sedam – voda je neutrana, dok je sa pH 11 izbeljivač alkalni.

Kakav treba da bude pH kože?

Pre oko sto godina otkriveno je da je koža donekle kisela. Njena normalna pH vrednost je oko 5,5. Ovaj blago-kiseli sastav pomaže joj da „odbije“ neželjene bakterije i zagađivače. Koža je zaštićena kiselim omotačem – zaštitnom folijom na njenoj površini formiranom od lipida i aminokiselina koji je održavaju hidriranom i zdravom.

Šta sve može uticati na pH kože?

Zdrav, kiseli pH kože može da se poremeti pod uticajem različitih faktora, kao što su zagađenje, kozmetički proizvodi, izlaganje suncu, znoj, deterdženti… Svi ovi činioci mogu oštetiti njen kiseli omotač i prouzrokovati kožne probleme.

Šta se dešava kada pH ​​kože nije u ravnoteži? 

Ako vaša koža postane previše alkalna, može doći do suvoće i pojave bora. To može dodatno pospešiti i ostale simptome starenja kože. Takođe, važno je da budete sigurni da vaša koža nije postala ni previše kisela – kako biste prevenirali pojavu crvenila i iritacije.

Šta možete učiniti da biste povratili optomalnu pH vrednost svoje kože?

Da biste izbegli izbacivanje pH vrednosti svoje kože iz ravnoteže, odlučite se za pristup: „Manje je više“. Izbegavajte grube proizvode za negu kože, umijte lice maksimalno dva puta dnevno i nipošto ne izostavljajte SPF. Korišćenje nežnog sredstva za čišćenje može vam pomoći da izbegnete pH disbalans. Vratite kiselost koži dodavanjem pH izbalansiranog tonika u svakodnevnu rutinu nege. I birajte kozmetičke proizvode čija je pH vrednost bliska prirodoj pH vrednosti vaše kože od 5,5.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Showbiz