Pretraži

Planirala da kupi manastir, pa završila na sudu sa ČASNIM SESTRAMA: Bizarne tužbe poznate pevačice tokom godina šokirale su javnost

Showbiz
0
Credit: Kay Blake / Zuma Press / Profimedia

Kejti Peri je tokom godina bila umešana u nekoliko neobičnih pravnih problema, a među najbizarnijima je definitivno sukob sa časnim sestrama.

Poznata pevačica ulazila je u nekoliko sukoba uglavnom zbog nekretnina, kako sama, tako i sa suprugom, glumcem Orlandom Blumom, a najnoviji pravni problem sa kojim se suočila je oko njenog najnovijeg spota.

Pravna bitka sa časnim sestrama

Kejti je tužila grupu časnih sestara iz Reda Bezgrešnog Srca Marijinog nakon što je pevačica pokušala da kupi njihov bivši manastir u Los Anđelesu. Prema pisanju New York Times-a, sestre su kupile nekretninu 1972. godine od biznismena Danijela Donhjua. Međutim, nadbiskupija Los Anđelesa je 2011. godine prisilila preostale sestre da se presele protiv svoje volje, piše Billboard.

Godinama kasnije, nadbiskup Hose Gomez je pristao da proda nekretninu Perijevoj bez konsultacija sa sestrama. Pevačica, koja je odrasla u religioznoj porodici, ponudila je 14,5 miliona dolara u kešu za imanje, što je Gomez prihvatio.

Nakon što su saznale da slavna zvezda želi da kupi njihov bivši dom, dve časne sestre su istražile prošlost Kejti Peri.

Navodno su bile zgrožene nakon što su pogledale neke od njenih intervjua i nastupa. Godine 2015, Perry se sastala sa dve časne sestre i navodno im otpevala gospel pesmu „Oh Happy Day“ i pokazala im svoju tetovažu „Isus“ na zglobu.

Pre nego što je Perijeva mogla da zaključi prodaju sa Gomezom, časne sestre, koje su verovale da su one vlasnice zemljišta, odlučile su da prodaju imanje vlasnici restorana Deni Holister. Nakon što su predale ugovor, Kejti i nadbiskupija su tužili časne sestre i Holistera. Sudija je presudio u korist pevačice, poništivši kupovinu Hollister.

Godine 2017, ona je dobila pravo da kupi manastir, ali je trebala odobrenje od Vatikana. Prema pisanju Billboarda, svaka prodaja crkvene imovine koja prelazi 7,5 miliona dolara zahteva konačno odobrenje Vatikana. Kasnije te godine, Vatikan je odlučio da neće odobriti kupovinu Kejti Peri dok ne pronađe zamenu za Kuću molitve na imanju.

Kasnije te godine, porota je utvrdila da je Holisterova namerno ometala kupovinu pevačice. Vlasnica restorana je bila obavezna da plati nadbiskupiji 3,47 miliona dolara za advokatske troškove i kompaniji Kejti Peri 1,57 miliona dolara za troškove. Proglašena je krivom za zlonamernost i prevaru, ubrzo nakon čega je proglasila bankrot.

Nakon sve drame, Kejti na kraju nije sprovela kupovinu manastira.

Tužba za autorska prava pesme ‘Dark Horse’

Godine 2014, hrišćanski hip-hop umetnik Flame tužio je Kejti Peri za povredu autorskih prava, tvrdeći da je plagirala osam nota iz njegove pesme iz 2008. godine “Joyful Noise” u svojoj pesmi “Dark Horse” iz 2014. godine.

Pet godina kasnije, slučaj je stigao na sud. Kejti je svedočila na sudu i dobrovoljno se ponudila da peva pesmu uživo dok su advokati imali tehničkih poteškoća sa puštanjem muzike pred porotom. Producent Dr. Luke, koji je radio sa njom na pesmi, takođe je svedočio. I Kejti i Dr. Luke su tvrdili da nisu čuli pesmu Flame-a niti su bili upoznati sa njim pre tužbe.

Porota je na kraju proglasila pevačicu krivom za povredu autorskih prava. Kejti i ostali optuženi su bili obavezni da plate Flame-u 2,78 miliona dolara.

Perijeva se žalila na presudu i ostvarila pravnu pobedu 2020. godine. Sudija je poništio presudu, navodeći da osam nota “ostinato” koje je pevačica navodno kopirala nisu imale “kvantum originalnosti” koji bi zahtevao zaštitu autorskih prava. Flame se žalio na novu odluku, ali je savezni apelacioni sud presudio u korist Perijeve 2022. godine.

Foto: Youtube printscreen/Katy Perry

Kejti Peri protiv Kejti Peri

Australijska dizajnerka Kejti Peri, koja je poznata i po svom bračnom prezimenu Kejti Tejlor, tužila je pevačicu zbog povrede zaštitnog znaka 2019. godine. Tejlorova, koja je počela da prodaje odeću pod svojim imenom 2007. godine, tvrdila je da je roba koja se prodala u sklopu turneje Kejti Peri kršila zaštitni znak koji dizajnerka poseduje.

Kejti Peri je prethodno pokušala da poništi zaštitni znak koji je zajednički za obe, ali je sudija odbacio njen zahtev. Godine 2023, pevačica je izgubila bitku za zaštitni znak nakon što je sudija presudio u korist dizajnerke.

Tužba za kuću Kejti Peri i Orlanda Bluma

Par je tužen od strane prethodnog vlasnika njihove rezidencije u Montesitu.

Karl Veskot, stariji veteran i biznismen, prodao je imanje poznatom paru u julu 2020. godine. Međutim, on je tri godine kasnije tvrdio da “nije imao mentalni kapacitet da razume prirodu i verovatne posledice ugovora,” prema sudskim dokumentima koje je pribavio Us Weekly u avgustu 2023. godine.

Između ostalog, nekadašnji vlasnik je naveo da boluje od Hantingtonove bolesti i tvrdio da je uzimao lekove protiv bolova nakon operacije leđa nekoliko dana pre prodaje.

Naveo je da “nije bio pri zdravoj pameti i nije bio sposoban da da svoj slobodan, dobrovoljan ili inteligentan pristanak na ugovor.” Nakon što je shvatio da ne želi da proda svoju kuću, Veskot se obratio agentu za nekretnike koji je delovao kao dvostruki agent za prodavca i kupca, kako bi objasnio situaciju. Podelio je da ne želi da proda svoju kuću i izvinio se zbog zabune.

Veskot je navodno dobio pismo od Kejti i Orlanda u kojem su mu rekli “koliko im se sviđa kuća i želeli bi da je kupe.” Veteran je odgovorio rekavši da je “u poslednjim godinama svog života i ne može da proda svoju kuću.”

Advokati para su navodno poslali Veskotu pismo u kojem navode da par “nije voljan da odustane” od prodaje i da je on “obavezan da završi prodaju.”

U novembru 2023. godine, sudija je presudio da Veskot nije uspeo da dokaže da je bio mentalno nesposoban u vreme prodaje.

Credit: nobyline@backgrid / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Istraga zbog spota za pesmu ‘Lifetimes’

Kejti je snimala spot za svoju novu pesmu “Lifetimes” na Ibici i širom Balearskih ostrva u Španiji. Nakon objavljivanja spota u avgustu 2024. godine, pokrenuta je istraga zbog potencijalne štete po životnu sredinu.

Ministarstvo za poljoprivredu, ribarstvo i prirodno okruženje Balearskih ostvra tvrdilo je da produkcijska kuća “nije tražila dozvolu” za snimanje, prema saopštenju za javnost. Ekološka organizacija je takođe dobila “brojne informacije” o “navodnim prekršajima” koje je produkcijska kuća počinila tokom snimanja na zaštićenim peščanim dinama S’Espalmadora.

Kejti Peri se još nije oglasila povodom optužbi.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Showbiz