Pretraži

5 razloga zašto treba izbegavati ceđenje bubuljica

Showbiz
0
Photo: Pixabay/Kjerstin_Michaela

Ceđenje bubuljica: 5 razloga zašto ne treba dirati akne

Razlog broj 1: Složena unutrašnja struktura bubuljice
Bubuljica (ispravno nazvana pustula) je upaljena i veoma uvećana lojna žlezda, začepljena do samog vrha gnojem. Potonji se formira kao rezultat „jedenja“ hranljivog sebuma (sebuma) od strane bakterija. Sama lojna žlezda je duga (ponekad i do nekoliko centimetara) cev, umotana u kuglu i smeštena u dubini dermisa.Zato, kada pokušamo da istisnemo gnoj, pa čak i kad vidimo da izlazi iz bubuljice, ne možemo biti potpuno sigurni da deo ovog gnoja nije izašao u suprotnom smeru, probijajući se kroz zid lojne žlezde koji je istanjen zbog upale. U ovom slučaju, gnoj može lako završiti u okolnom tkivu i ući u krvotok. Zbog toga se na mestu jedne bubuljice mogu pojaviti druge, au budućnosti je sasvim moguće formiranje konglobatnih (odvodnih) akni.

Razlog broj 2: Blizina sinusa
Glavni izvor arterijskog snabdevanja krvlju lica je spoljašnja karotidna arterija i njene grane. Put od karotidne arterije do malih kapilara na površini kože je veoma kratak. Pored toga, u vaskularnoj mreži postoje brojni prelazi između velikih glavnih sudova i malih površnih.

Ovakva struktura je veoma jednostavan način da se infekcija širi venama lica i da dospe u sistem sinusa. Ako infekcija dođe tamo, neizbežno se razvija sepsa, bolest koja utiče na krv, piše Lepotaizdravlje.rs.

Razlog broj 3: Nestandardna struktura krvnih sudova na licu
Kapilari lica imaju veoma tanak zid i veliku površinu poprečnog preseka. Pritisnite ga malo jače i on puca.

Stiskanjem bubuljice (u većini slučajeva) mehanički oštećujemo kapilare, usled čega može doći do blagog krvarenja u tkivima i pojave fleka.

Razlog 4: Karakteristike regeneracije kože
U procesu stiskanja bubuljica gotovo uvek izazivamo oštećenja dermisa – dubokog sloja kože, u kojem se nalazi izvor problema. Nakon traumatizacije dermisa, ožiljci se neizbežno formiraju.

Ožiljci se pojavljuju zbog činjenice da nakon povrede dermisa počinje proces regeneracije koji je programirala priroda. Ovo je zarastanje rana, u kome, između ostalog, dolazi do ubrzane i obilne sinteze kolagena. I bićete veoma srećni ako su ti ožiljci kroz nekoliko godina nestanu.

Razlog 5: Mikroflora na površini kože
Pri ceđenju akni uvek rizikujemo ako nismo u apsolutno sterilnim uslovima, inače podmukli mikroorganizmi sa površine lica i naših ruku mogu ući u ranu. I koliko god se trudili da dezinfikujemo sve oko sebe, hiruršku čistoću sigurno nećemo postići. Stoga, u stvari, dodajemo novi deo bakterija i gljivica infekciji koja je već prisutna u samoj bubuljici.

Šta, umesto ceđenja bubuljice, učiniti kada se pojave akne?

Za osnovnu higijensku negu koristite kozmetičke proizvode sa regulacijom sebuma, antiinflamatornim i antibakterijskim dejstvom. U prisustvu značajnog (više od 5-7 komada) broja pustula (bubuljica), neophodno je obratiti se dermatologu radi odabira leka (spoljne ili unutrašnje upotrebe) i utvrđivanja postojećeg nedostatka vitamina, minerala itd.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Showbiz