Pretraži

TINDER SWINDLER: Netflixov film o prevarantu sa društvenih mreža obara rekorde

Popcorn
0
Photo: Pixabay.com

Dokumentarac je zasnovan na istinitim događajima i prati Shimona Hayuta i desetine žena koje je prevario manipulacijom, izvlačeći im velike sume novca pomoću “Ponzijeve šeme”.

Shimon Hayut je svoje žrtve upoznavao na Tinderu i uspevao bi da ih očara za kratak vremenski period svojom lažnom posvećenošću, poslovnim uspehom i visokim društvenim statusom.

Kada bi pridobio njihovo potpuno poverenje, zamolio bi ih da mu pozajme novac uz obećanje da će im vratiti čim sklopi posao. Pošto je navodio da je sin kralja dijamanta nijedna od njegovih žrtvi uopšte nije imala sumnju da im novac neće biti vraćen.

Hayut bi se nalazio sa devojkom koju je upoznao preko Tindera, vodio je na skup i impresivan prvi sastanak i polako gradio njihov odnos dok bi u isto vreme tajno izlazio i na isti način manipulativno delovao i na druge devojke.

Kada bi se postavio temelj veze, on bi u jednom trenutku poslao poruku svakoj devojci u kojoj bi rekao da njegovu kreditna kartica ne može koristiti iz bezbednosnih razloga i zamolio je da otvori novu pod njenim imenom kako bi on mogao da koristi.

Celu priču oko prevara pokrenula je Cecilie Fjellhoy u saradnji sa norveškim novinarima. Ona je Tinder prevarantu pozajmila skoro 300.000 evra. Pored nje u dokumentarcu se pojavljuju i još dve njegove žrtve Pernilla Sjoholm i Ayleen Charlotte.

Društvene mreže i online dating aplikacije se ne mogu izbeći ali mora se uticati na smanjenje prevara na njima. Jednostavno moramo biti pažljivi koje informacije o sebi objavljujemo, moramo sumnjičavo preispitati koji su stvarni motivi osobe koja je nama nepoznata.

Nakon ovog Netfliksovog filma, može se zaključiti da pojedine osobe imaju loše namere ali da će nas kroz predstavljanje ubediti upravo u suprotno. I pre nego se osvestimo već smo biti prevareni.

Najbolji način da zaštitimo osetljive informacije preko kojih se hvataju žrtve prevare jeste da ih uopšte ne navodimo. Nema potrebe davati informacije o sebi, svojoj porodici i tačnoj lokaciji stanovanja. Prevaranti postaju sve kreativniji i iznova pronalaze nove mogućnosti da utiču na naše podatke ali i naše poverenje. Zato se moramo edukovati o novim načinima bezbednosti na mreži i svim nepoznatim ljudima koji dopiru do nas trebalo bi pristupati sa malom dozom skepticizma.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn