Pretraži

Serija koja se gleda u jednom dahu: Kako je jedno televizijsko remek-delo ostavilo neizbrisiv trag i promenilo istoriju sitkoma?

Popcorn
2
Foto:Printscreen/Youtube:larone movies & tv

U svetu televizije, postoji nekoliko serija koje su zauvek promenile način na koji gledamo male ekrane. Među njima, „Sopranos“ zauzima posebno mesto.

Debitovala je 1999. godine na HBO-u i odmah osvojila srca gledalaca i kritičara širom sveta. Ova serija ne samo da je postavila nove standarde za televizijske drame, već je i “utabala“ put mnogim serijama koje su kasnije sledile njen revolucionarni pristup pripovedanju.

Ako vam trejleri na internetu nisu dovoljni i razni frejmovi iz serije na koje možemo naići na društvenim mrežama, onda je ovih nekoliko razloga tu da vas privuče seriji i uvede vas u neodoljivu priču o jednoj veoma zanimljivoj porodici i njihovom životu.

Foto:Printscreen/Youtube:blueprint

Slojevitost likova

„Sopranos“ nije samo priča o mafiji, to je duboka studija ljudske prirode. Glavni lik Toni Soprano, kojeg tumači Džejms Gandolfini, je kompleksan lik sa mnogim slojevima, a ako budete pogledali seriju i analizirali ličnost ovog čoveka zasigurno se možete pronaći u nekoj od njegovih priča koje se pominju kroz celu seriju.

Toni je istovremeno brutalan mafijaški šef i osećajan porodični čovek. Njegove unutrašnje borbe, strahovi i moralne dileme čine ga jednim od najfascinantnijih likova u istoriji televizije.

Toni je čovek koji pokušava da pomiri dva suprotstavljena sveta – svet nasilja i kriminala sa jedne strane i svet porodice i ljubavi sa druge. Njegove sesije sa psihoterapeutkinjom dr. Dženifer Melfi, koje su središnji deo serije, pružaju dublji uvid u njegovu složenu psihu i čine ga onim što smo svi mi zapravo.

Priča i scenario

Foto:Printscreen/Youtube:larone movies & tv

Dejvid Čejs tvorac serije, uspeo je da stvori priču koja je jednako napeta i emotivno snažna. „Sopranos“ se bavi temama porodice, identiteta, morala i ljudske slabosti. Kroz priču o Toniju i njegovim najbližima, serija istražuje kako kriminalni život utiče na lične odnose, mentalno zdravlje i moralne vrednosti.

Scenario je pun nezaboravnih dijaloga, duhovitih i dirljivih trenutaka, što je čini pravim remek-delom. Priča je toliko dobro napisana da ćete saosećati sa likovima, bez obzira na njihove mane i greške.

Serija je napravila pravu televizijsku revoluciju

Foto:Printscreen/Youtube:blueprint

„Sopranos“ je otvorio vrata za sve buduće kvalitetne serije na kablovskoj televiziji. Njegov uspeh je pokazao da televizija može biti jednako umetnički vredna kao i film. Pre „Sopranosa“, većina televizijskih serija pratila je slične formule i strukture, ali ova serija je promenila sve to. Njena kompleksna naracija, duboka karakterizacija i spremnost da istraži mračne strane ljudske prirode postavili su nove standarde. Serije poput „Breaking Bad“, „Mad Men“ i „The Wire“ verovatno ne bi postojale bez uticaja „Sopranosa“.

Neminovno je to da su svi noviji producenti i reditelji “odrasli“ na starim serijama, te odatle i inspiracije za novija televizijska i filmska dela koja imamo priliku da pogledamo sada.

Svakako neskromno moramo priznati da je mala verovatnoća da će bilo koja serija uspeti da nadmaši čuvenu porodicu Soprano.

Pored toga što će vam serija držati i te kako pažnju (ne zaboravite da ima 6 sezona), ne možemo, a da ne izdvojimo i zanimljivosti o ovoj seriji koje sigurno ne znate ukoliko niste istraživali ili je gledali.

Foto:Printscreen/Youtube:blueprint

Inspiracija za lik Tonija

Lik Toni Soprana je delimično inspirisan stvarnim mafijaškim šefom Vinsentom Palermom iz Nju Džerzija. Dejvid Čejs je želeo da prikaže lik koji je suštinski ljudski, sa svim svojim manama i vrlinama, ali i sa tamnom stranom koja dolazi sa životom u organizovanom kriminalu.

Titula „najbolje serije svih vremena“

„Sopranos“ se često nalazi na vrhu lista najboljih serija svih vremena, a osvojila je i brojna priznanja, uključujući 21 Emmy nagradu i pet Zlatnih globusa. Ova priznanja su odraz ne samo kvaliteta serije, već i njenog uticaja na pop kulturu i televizijsku industriju.

Foto:Printscreen/Youtube:larone movies & tv

Brilijantna glumačka ekipa

Pored Džejmsa Gandolfinija, serija se može pohvaliti izvanrednim performansama Edi Falko kao Karmele Soprano, Lorin Brako kao dr. Dženifer Melfi i Majkl Imperioli kao Kristofer Moltisanti.

Svaki od ovih glumaca uneo je dubinu i autentičnost u svoje likove, čineći ih nezaboravnim. Gandolfini je posebno bio cenjen zbog svoje sposobnosti da prikaže Tonijevu dualnost – njegovu brutalnost kao mafijaškog šefa i njegovu ranjivost kao muža i oca.

Prva scena

Prva scena serije, u kojoj Toni gleda patke u svom bazenu, postala je legendarna. Patke su simbolizovale Tonijeve osećaje prema porodici i postale su čest motiv tokom serije. Ova scena na jedinstven način uvodi gledaoce u svet Tonija Soprana, pokazujući njegovu brigu za jednostavne stvari, čak i dok je suočen sa složenim problemima u svom kriminalnom životu.

Ako po prvi put gledate ovo televizijsko ostvarenje možda će vam biti čudno kada vidite da jedan čovek poput Tonija gleda patke u bazenu i to sa puno ljubavi, ali kasnije kroz nadolazeće scene i konverzacije ćete shvatiti zašto je on bio toliko vezan za njih i možda upravo tu pronaći neke od svojih strahova koje Toni ima.

Uticaj na popularnu kulturu

„Sopranos“ je ostavio neizbrisiv trag na popularnu kulturu. Mnogi citati iz serije postali su deo svakodnevnog govora, a likovi i scene iz serije često se referišu u drugim medijima. Uticaj serije može se videti u brojnim kasnijim televizijskim dramama koje istražuju slične teme i koriste sličan stil naracije.

Ako ste ljubitelj dubokih, slojevitih priča sa kompleksnim likovima, „Sopranos“ je serija koju ne smete propustiti. Njena sposobnost da balansira između brutalnosti i humanosti, između svakodnevnog života i mafijaških intriga, čini je bezvremenskom.

Foto:Printscreen/Youtube:larone movies & tv

Pripremite se za maraton i uđite u svet koji je redefinisao televiziju, ostavivši neizbrisiv trag na pop kulturi.
„Sopranos“ nije samo serija – to je iskustvo koje će vas promeniti, naterati da se zamislite i ostaviti vas da želite još.

Kada jednom krenete da gledate nećete moći da se zaustavite ,a onda ćete shvatiti da ipak morate da spavate, jer sutra idete na posao –  ova serija se gleda baš na taj način.

Komentari (2)

  1. Odavno nisam pročitao ovako sažetu analizu o nekom filmu ili seriji, dobro je da barem nešto ima pored pevaljki da se pročita. Sopranovi su super i ponekad se opet vratim da ih gledam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn