Pretraži

PRVI DOGAĐAJ BEZ MASKI: Održava se filmski festival u Veneciji uprkos koroni

Popcorn
0
Photo: Pixabay.com

Filmski festival u Veneciji je krenuo da se održava u sredu pod strogim epidemiološkim merama, dok će se na pomenutom festivalu boriti osamnaest filmova za Zlatnog lava.

Na samom otvaranju, dvorana je bila poluprazna, dok se posetiocima na ulazu merila temperatura. Uoči samog početka festivala, postavljeno je na desetine znakova upozorenja koji su pokazatelj da je ovogodišnje izdanje festivala, iako bez maski na rvenom tepihu, je ipak drugačije od onih koje smo navikli. 

  • Anti-Covid 19 pravila ponašanja. Nosite masku. Držite fizičku distancu. Perite ruke – piše na svetlećem, vertikalnom znaku. 

I dok su novinari šetali sveže postavljenim crvenim tepihom, radnici su obavljali zadnje pripreme za početak festivala- pod maskama. Mnogi posetioci su se našalili na ovu temu, rekavši da su ove godine u Veneciji zamenili festival sa karnevalom. 

  • Uzbuđen sam i malo se brinem – priznao je Barbera koji je i doneo riskantnu odluku da se "La Mostra“ ipak održi, iako je većina svetskih festivala otkazana, uključujući i francuski rivalski festival u Kanu- rekao je direktor festivala Alberto Balbera.

  • Osjećamo odgovornost jer smo prvi. Znamo da će Venecija biti svojevrsni ispit za ostale – kazao je uoči 77. izdanja filmske smotre. 

Očekuje se da će na festival ove godine stići oko šest hiljada ljudi, otprilike upola manje nego što ih stiže inače, zbog graničnih restrikcija širom sveta. 

U Veneciju ne stiže većina predstavnika Holivuda, pa će glumica i predsednica žirija Kejt Blanšet biti najveća zvezda.

  • To je izdanje bez zvezda jer je Holivud u karantinu. Hoće li biti manje glamura? Da. Hoće li biti manje zvijezda? Zasigurno – rekao je Barbera.

Ali, to ne znači da neće biti dobrih filmova, 65 iz 50 raznih država, što je znak bogatstva i raznovrsnosti savremene kinematografije – dodao je on. 

Ove godine se za Zlatnog lava bori 18 filmova. Ako festival prođe sigurno, biće to pokazatelj da bi se ljubitelji filmova mogli vratiti u bioskope. 

  • Umorni smo od gledanja filmova putem striming platformi- zaključio je Barbera. 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn