Pretraži

NOVI ,,SEKS I GRAD“: Netfliksova serija koja je izazvala niz negativnih komentara

Popcorn
0
Screenshot: Youtube

Autor kultne serije “Seks i grad” Daren Star poznat je po tome što ume daleko da ode u svojoj mašti kad stvara glavne junakinje. Znamo da ni Keri Bredšo nije mogla da priušti paprene Manolo Blahnic cipele od pisanja kolumne, ali barem su drugi likovi i zapleti u ovoj seriji bili zaista pametni, zabavni i duhoviti.

Njegova nova serija “Emili u Parizu”, ne može da se pohvali bilo čime što bi moglo da kompenzuje blamantnu količinu stereotipa o Francuzima i životu u Parizu uopšte. U današnjim vremenima umreženosti, kada apsolutno sve može da se proveri, serija se suočila sa talasom negativnih kritika, jer ljudi više jednostavno ne trpe previše nerealne televizijske bajke.Priča se da je serija već glavna šala u Parizu, a sigurno će brojnim Amerikancima izazivati neprijatni osećaj u stomaku kad god se susretnu sa nekim Francuzom. Ovo su sve pogrešne predstave prikazane u ostvarenju koje je već sad postalo jedno od iritantnijih u poslednje vreme.

  • Devojka od 22 godine, koja trči 8 kilometara za 41 minut i toliko je stručna da joj plaćaju da živi u centru Pariza. Došla je u Francusku da Evropljanima otkrije Internet, pošto oni o tome nemaju pojma. Iako "zatucani" i moralno nestabilni, svi muškarci u Parizu su neverovatno zgodni i savršeno obučeni. I svi odmah polude za njom. I žene su perfektno odevene, ali nisu toliko zgodne. Žene je mrze dok je ne zavole. Kada ona na instagramu postavi jednu rečenicu o preparatu za intimnu vlažnost kod sredovečnih žena, repostuje je žena predsednika države – to je ukratko suština serije "Emili u Parizu", koju trenutno prati cela planeta.

Naravno, grešaka, kao i u svakom ostvarenju na platnu ima. Ali, čini se da, šupljine u scenariju, kojih, reklo bi se, ima više nego dobro napisanih mesta, nisu problem. Danas je slika ionako mnogo važnija od reči. Pa ipak, upravo te šupljine su, izgleda, najbolji marketing za ovu seriju, a mi vam predstavlajmo nekoliko njih. 

 Pušenje u javnim prostorijama, u šta spadaju i kancelarije, ilegalno je u Francuskoj još od 2009. godine. Uprkos tome, u seriji vidimo da likovi opušteno pale cigaretu u restoranima, kancelarijama, na zabavama… Takođe, u Francuskoj je značajno opao broj pušača jer malo ko sebi može da priušti ovu štetnu naviku. Cigarete su preskupe, a po zakonu je kažnjivo da je zapalite u svojoj kancelariji.

  • Instagram – Emili je došla u luksuznu kompaniju da im objasni kako da koriste društvene mreže. U 21. veku. Kako da ne. Francuzi inače žive izolovani od ostatka sveta, pa iako su dom nekih od najvećih modnih kuća, svim tim prestižnim brendovima do sada nije palo na pamet da naprave strategiju predstavljanja na Instagramu. Tek će jedna mlada Amerikanka da ima pokaže kako se koristi ova društvena mreža koja je uveliko osnova poslovanja brojnih modnih kuća. Takođe, sve digitalne kampanje koje Emili radi su na engleskom jeziku, što je apsurd – jer ako plasira proizvod na francusko tržište, logično je da ga plasira na francuskom jeziku.

  • Chambres de bonnes nisu preslatki stanovi sa savršenim pogledom –  Emili je smeštena u chambres de bonnes – stanu koji je nekada bio predviđen za poslugu. U realnosti, ovakvi stanovi apsolutno ne izgledaju kao onaj koji smo videli u seriji. Pre svega, oni su zaista bili mali – otprilike 7 metara sa 2 metra. Takođe, nisu smešteni na poslednjem spratu odakle puca pogled na prelepi gradski pejzaž, već su se uglavnom nalazili između spratova, na odmaralištima. Nisu imali ni svoja kupatila, već su stanovnici takvih stanova primorani da koriste zajednička.

 – Francuske zgrade imaju liftove, a spratovi se broje normalno – Ova serija kao da nas vodi u Francusku 19. veka – svuda se puši, a zgrade nemaju liftove – što je još jedna ogromna laž. Zapravo, svaka zgrada je u međuvremenu ugradila lift, čak i Ajfelova kula ima lift! Takođe, nije tačno da samo u Francuskoj postoji prizemlje, pa se zatim broje spratovi – tako je apsolutno svuda! Ovaj lažni detalj je očigledno izmišljen kako bi Emili upoznala zgodnog kuvara.

  • Posle brojnih grešaka, postavlja se pitanje ,,Gde su sve osobe afričkog porekla kojih je Pariz prepun?!" –  U prelepim kadrovima Pariza, dok Emili šeta ulicama, pored nje prolaze isključivo bogato obučeni belci. Svako ko je bio u Parizu, zna da u gradu živi mnogo osoba afričkog porekla. Ipak, njih u seriji uopšte ne vidimo – jer su očigledno hteli da naslikaju Pariz onakvim kakvim ga zamišlja prosečan Amerikanac, koji nikad nije kročio u Evropu, a kamoli u Grad svetlosti.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn