Pretraži

NASTAO SLUČAJNO, A UŠAO U ISTORIJU: Najpoznatiji miš danas puni 93 godine

Popcorn
0
Screenshot: Youtube/Disney Junior

U pitanju je kratkometražni film, nastao u režiji Volt Diznija i Uba Iverksa. Prikazan je u crno-beloj boji i predstavljao je pravu revoluciju u svetu filma, jer je jedan od prvih crtanih filmova sa zvučnim efektima.

Sedam godina kasnije, Miki Maus prikazan je i u boji.

Nastanak Mikija

Ovo, sada već kultno ostvaranje, nastao je sasvim sučajno.

Naime, iako postoji više verzija o rađanju najveće zvezde među svim miševima, najpopularnija je ona koja kaže da je sve počelo 1923. godine, kada je Volt Dizni došao u Holivud. Prema toj priči, Dizni je u džepu imao svega 40 dolara i nacrte za film koji je nazvao „Alisa u zemlji crteža“. Međutim, publika Alisu nije prihvatila kako je Dizni očekivao, te je Volt počeo da traži nove likove. Tada je, zajedno sa prijateljem iz tinejdžerskih dana, Ubom Iverksom tražio inspiraciju za novo delo.

Screenshot: Youtube/CartoonStation

Screenshot: Youtube/CartoonStation


U tome im je pomogao niko drugi do pravi miš koji je živeo sa njima u studiju. Dizni mu je dao ime Mortimer Maus, ali njegova supruga je mislila da je to predugačko ime za jednog miša i tako je Mortimir postao Miki.

Iako su mnogi predviđali krah, simpatični miš postao je velika svetska zvezda i zaštitni znak firme "Walt Disney Studios".  Ubrzo je stvorena i Mikijeva draga Mini, a 1934. nastao je i lik svadljivi patak Paja.

Do 1947. Volt Dizni davao je glas za sve likove, vremenom je to izmenjeno, a tokom različitih razdoblja menjao se i sam izgled miša.

Zabavni park i nagrade

Od 1930. godine Miki Maus se pojavljuje i u stripovima, devet crtanih filmovima sa Mikijem Mausom je nominovano za Oskara u kategoriji najbolji animirani kratki film, a film "Land a Paw" je i osvojio ovu prestižnu nagradu. Godine 1934. ušao je u Enciklopediju Britaniku, a njegov tvorac je nagrađen Oskarom.

Od 1940, Dizni je planirao izgradnju zabavnog parka kako bi zaposleni i njihove porodice mogli tu da provode slobodno vreme. Vremenom, ovaj skroman projekat prerastao je u ono što danas znamo kao Diznilend.

Takođe, 1978. godine, na Mikijev 50. rođendan slavni miš zvanično je postao zvezda – dobio je zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu. 

https://youtube.com/watch?v=uLtHc4-Dv1A

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn