Pretraži

MARTIN SKOROSEZE SLAVI 79. ROĐENDAN: Zavirite u kontroverzne filmove i još šokantniji život oskarovca

Popcorn
0
Screenshot: Youtube/Jimmy Kimmel Live

Poštovani umetnik i velemajstor u svom poslu je do sada obogatio svetsku kinematografiju za 25 filmova, koliko ih je režirao, a svaki od njih odiše upečatljivim stilom i načinom prikaza sedme umetnosti.

Iako je filmski genije u detinjstvu želeo da postane sveštenik i pohađao je katoličku školu ,,Kardinal Hejz”, nakon što je izbačen iz nje zbog nestašluka, okrenuo se Njujorškoj školi filma.

Svoju karijeru Skorseze je započeo šezdesetih godina prošlog veka, a prvi film režirao je sa 27 godina. U početku su to bili kratkometražni filmovi, među kojima se izdvaja gangsterski film "Opasna devojka", a potom i "Ulice zla", sa poznatim glumcem Robertom Denirom.

Najvažnija ostvarenja

Od sedamdesetih je, sa prvim dugim ostvarenjima, osigurao i status uvaženog reditelja.

Godina 1974. možda je jedna i od najvažnijih u njegovoj karijeri. Te godine prikazan je Martinov kontroverzni film "Taksista", koji je publika ocenila kao "mračan i čudesan". Kriminal, makroi, "radnice noći" i prljave mračne ulice poslužile su reditelju da oslika Njujork, a kao vodiča kroz Menhetn izabrao je upravo glumca Denira, bivšeg ratnog veterana i taksistu u noćnoj smeni, koji traži svrhu svog postojanja, a na tom putu okreće se nasilju. Upravo zbog tih scena film je naišao na negodovanje kritičara i publike, ali brojni časopisi stavili su ga na naslovne strane.


Danas je to kultni film koji se nalazi se na 52. mestu liste Američkog filmskog instituta. Takođe, osvojio je i Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu i čak četiri puta bio je nominovan za Oskara za najbolji film.

Reditelj je nastavio da snima istim žarom, pa se ubrzo na filmskom platnu našao i mjuzikl "Njujork, Njujork i poslednji valcer" (1977), a nešto kasnije i filmovi "Dobri momci" (1990), Kazino" (1995), Bande Njujorka" (2002) i "Dvostruka igra" (2005), film koji je 2007. godine osvojio Oskara za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg sporednog glumca, montažu i scenario.

Nešto novijeg datuma je film "Vuk sa Vol Strita" (2013) koji je stekao veliku popularnost u širokoj narodnoj masi. U pitanju je crna komedija, snimljen po istoimenoj knjizi Džordana Belforta, a prati karijeru berzanskog posrednika u Njujorku, isprepletanu malverzacijama, prevarama, korpcijom i brojnim ilegalnim radnjama.


Pre dve godine predstavio je i film "Irac", koji je imao pet nominacija, ali, nažalost, kraju nije osvojio ni jedan Zlatni globus.

Privatni život

Kada je u pitanju privatni život ovog reditelja, on je jednako komplikovan koliko i njegovi filmovi – ženio se pet puta, bio je u depresiji, fan je horor filmova, a jedan porok ga je umalo odveo u smrt! Naime, Martin Skorseze bio je zavisnik od kokaina, a jednom prilikom, tačnije 1978. na Kanskom festivalu kupio je kokain i predozirao se, što je moglo da bude tragično po ovog američko-italijanskog reditelja, oca tri ćerke, od kojih je najmlađa – Frančeska – glumica.

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn