Pretraži

Kako nastaje muzika za horor filmove?

Popcorn
0
Photo: Pixabay.com

A da li ste znali kako nastaje muzika za horor filmove?

Muzika za horor filmove se umnogome razlikuje od muzike za druge žanrove. Ona se ne sastoji samo od muzičkih instrumenata. puckanje, lupkanje, škripanje, uzdasi i druge onomatopeje sastavni su deo muzike za horor filmove. 

Malo je poznato da je za potrebe pravljenja muzike za horor filmove napravljen poseban instrument, koji je jednostavno nazvan košmar mašina. 

Pored košmar mašine, tu je i instrument okeanska harfa ili waterphone, napravljen 1968. ili 1969. godine, a kreator je Ričard Vaters. Waterphone je neharmoničan akustičan instrument s udaraljkama. 

Sastoji se od čeličnog rezonatora sa cilindričnim vratom i bronzanim šipkama različite dužine i obima, zahvaljujući kojima nastaje jezivi zvuk svojstven horor žanru. 

Muzika posebno ima efekta u psihološkim hororima. Zapravo, prema zvaničnim definicijama, upravo muzika u psiho-hororima je element koji izaziva strah. Glavni junak u ovom podžanru ne vidi ono što vidi gledalac, a strah se stvara bez upotrebe fizičkog nasilja.

Najbolja muzika iz horor filmova

Filmofili, koji pritom dobro poznaju i muziku, napravili su listu najbolje horor muzike, na kojoj se našla muzika iz mnogih kultnih horora.

Isterivač đavola (The Exorcist) – Ovaj film smatra se prekretnicom u ovom žanru. Iako je muzika u filmu "Isterivač đavola" kosrišćena minimalno, upravo to mu daje posebnu čar zajedno s natprirodnim elementima koji su i glavna tema ovog kultnog filma.

Predskazanje (The Omen) – Naslovna numera "Ave Satani" ocenjena je kao jedna od najjezivijih pesama ikada snimljenih. Tome svedoči i prestižna filmska nagrada Oskar, koju je osvojio kompozitor Džeri Goldsmit.

Petak trinaesti (Friday the 13th) – Prepoznatljivu muziku za ovaj kultni horor film komponovali su Hari Manfredini i Majkl Zejger.

Mrtva tišina (Dead Silence) – Jedna od najuspešnijih filmskih kompozicija koja je uspešno ukomponovana sa zvučnim efektima kapljanja vode iz česme i potpune tišine. Muzički znalci pronalaze sličnost s muzikom iz filma "Noć veštica".

Noć veštica (Halloween) – Magija filma "Noć veštica" leži upravo u muzici. Ova muzika iz godine u godinu zastrašuje generacije.

Ajkula (Jaws) – Još jedna horor muzika koja je osvojila Oskara davne 1976. godine. Opisana je kao napeta i energična, te da kao takva odlično manipuliše emocijama i neizvesnošću gledalaca. 

Groblje kućnih ljubimaca (Pet Semetary) – Kristofer Jang je autor ove horor muzike, koja je napravila fenomenalan efekat pri stvaranju zastrašujuće atmosfere i postepene napetosti.

Stava u ulici Brestova (A Nightmare on Elm Street) – Jedna od najviše kotiranih filmskih tvorevina, čiji je autor Džon Piter Robinson.

Twin Peaks – Prema listi prestižnog časopisa NME, muzika iz ovog filma je 2011. godine smeštena na prvo mesto najboljih saundtrakova svih vremena, a komponovao ju je Angelo Badalamenti.

Psiho (Psycho) – Muzika iz ovog Hičkokovog kultnog filma reflektuje ljudske emocije, a osim
toga, njena funkcija je i očekivanje izvesnih događaja.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn