Pretraži

Jeziva priča inspirisana stvarnim događajima: Šta se zaista krije iza Netflix-ovog horora „The Deliverance“

Popcorn
0
Foto: Youtube printscreen/Netflix

Film „The Deliverance,“ koji počinje natpisom koja tvrdi da je priča „inspirisana stvarnim događajima,“ prati sudbinu porodice Džekson iz Pitsburga dok se suočavaju sa „demonskim opsedanjem“ koje preti da ih uništi iznutra.

Upozorenje: Ovaj tekst sadrži spojlere za film „The Deliverance.“

Film je režirao Li Daniejls („Precious“, „The Butler“) prema scenariju koji je napisao zajedno sa Ilajdžom Bajnumom („Magazine Dreams“) i Dejvidom Kogšelom („Orphan: First Kill“). Novi horor sa religijskom tematikom, koji je imao ograničeno filmsko prikazivanje pre nego što je stigao na Netflix 30. avgusta, dramatizuje navodnu opsednutost porodice Ammons koja se desila u Gariju, Indijana, 2011. godine.

U filmu Andra Dej igra Eboni Džekson, fiktivnu verziju Latoje Amons, majke troje dece koja je počela da doživljava ono što je tvrdila da su natprirodni događaji — od napada muva do zvukova koraka i otvaranja vrata tokom noći — nakon što je preselila sebe, svoju majku (koju igra Glen Klouz) i svoju decu (koju igraju Kejleb McLaflin, Demi Singlton i Andre B. Dženkins) u iznajmljenu kuću u Gariju koja je kasnije postala poznata kao Demon House of Indiana, piše američki Time.

Šta je bio slučaj „opsedanja Amons porodice“?

Istraživanje navodnog opsedanja porodice Amons objavljeno 2014. godine od strane Indianapolis Star-a detaljno opisuje kako je Amons navodno verovala da su ona i njena deca, tada uzrasta 7, 9 i 12 godina, bili opsednuti demonima koji su se nalazili u njihovoj novoj iznajmljenoj kući na Carolina Street-u u Gariju. Dok je Amons razgovarala sa Star-om pod uslovom da njena deca ne budu intervjuisana niti imenovana, potpisala je dozvole koje su omogućile novinama da pregledaju medicinske, psihološke i zvanične spise koji nisu bili dostupni javnosti i koji su opisani kao „ne uvek pohvalni“.

Amons je tvrdila da su čudni događaji u kući na Carolina Street-u počeli u decembru 2011. godine, kada je porodica primetila da, uprkos zimskim temperaturama, rojevi crnih muva prekrivaju njihov natkriveni trem.

„To nije normalno,“ rekla je Amonsova majka, Roza Kembel.

„Ubijali smo ih i ubijali, ali su se stalno vraćali.“

Stvari su se navodno pogoršale tokom narednih nekoliko meseci, pri čemu je Amons opisivala sve bizarnije i opasnije epizode tokom kojih su se deca navodno „levitirala“, bila „bačena preko prostorija“ i „govorila dubokim, nenormalnim glasovima“. Policija u Gariju u Indijani i lokalna bolnica uključili su se u slučaj, pri čemu su službenici, medicinsko osoblje i socijalni radnici izveštavali da su svedočili incidentima sličnim onima koje je Amons prikazivala.

Drugi su sumnjali da je uzrok problema paranormalan. U aprilu 2012. godine, neimenovani tužilac je podneo zvanično izveštaj policiji tražeći da agencija istraži Amons zbog mogućeg zlostavljanja ili zanemarivanja dece. Izvor je izvestio da veruje da Amons pati od mentalnih problema i da deca „glume“. Ubrzo nakon toga, policija je preuzela hitnu starateljsku odgovornost za decu bez naloga suda. Agenciji je potom dodeljena privremeno starateljstvo nad decom.

Nakon evaluacije Amonsinog najmlađeg sina, klinički psiholog je zaključio da su dečje priče o opsedanju bile „bizarne, fragmentirane i nelogične“ i menjale su se svaki put kada ih je ispričao.

„Ovo se čini kao nesrećan i tužan slučaj deteta koje je indukovano u deluzijski sistem koji je kreirala njegova majka,“ napisala je psiholog. Drugi psiholog je izneo slične nalaze o dvoje starije dece.

Na kraju, u junu 2012. godine, otac Majkl Maginot iz crkve St. Stephen, Martyr u Merilvilu, Indijana, obavio je tri velika egzorcizma na Amons u svojoj crkvi i blagoslovio njenu novu kuću u Indijanapolisu.

Nakon preseljenja u novu kuću i ispunjavanja ciljeva policijskog plana za njenu porodicu, Amons je ponovo dobila starateljstvo nad svojom decom u novembru 2012. godine.

Stanodavac kuće na Carolina Street-u je rekao da nije bilo problema s kućom pre ili posle što je porodica Amons živela tamo. Međutim, kuća je kasnije postala predmet dokumentarca Zaka Bagansa iz 2018. godine „Demon House“ i srušena je 2016. godine kao deo produkcije filma. Bagans je najpoznatiji kao voditelj serije „Ghost Adventures“ na Travel Channel-u.

Kako je film „The Deliverance“ izmenio originalnu priču

Poput većine horora koji se temelje na stvarnim događajima — kao što su „The Conjuring“ i „The Exorcism of Emily Rose“ — „The Deliverance“ je uzeo slobodu kada su u pitanju činjenice vezane za slučaj, naročito kada je u pitanju deo priče o egzorcizmu. Međutim, u intervjuu za Hollywood Reporter, Danijels je jasno stavio do znanja da je filmu pristupio kao „trileru zasnovanom na veri“ i da je cilj zastrašivanja publike bio da ih navede da se „okrenu bogu i veri“.

Kada je Reporter upitao da li je razgovarao sa Amons tokom snimanja filma, Danijels je rekao da je razgovarao s njom „jednom ili dvaput“ na početku procesa.

„To je moja interpretacija njene životne priče. Namerno nisam želeo da je upoznam jer sam bio nervozan,“ rekao je.

„Ali razgovarao sam s njom… I ona je divna. Bila je u miru.“

Režiser je zatim elaborirao specifične detalje slučaja Amons koje je odlučio da promeni.

„Ono što sam malo promenio je to što sam njenu majku napravio belkinjom, jer imam mnogo prijatelja mešanog porekla i želeo sam da razgovaram o tome kako je imati belu majku i živeti u telu crne devojke,“ rekao je.

„A osoba koja je obavila „izbavljenje“ je zapravo bio muškarac, a ne žena. Ali ima mnogo žena koje se bave tim poslom i koje nisu prepoznate, pa sam to malo promenio. I naravno njihova imena i slično.“

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Povezane vesti

Najnovije iz Popcorn