Pretraži

FILMOVI I SERIJE KOJI SU OBELEŽILI 2021: Zbog pojedinih podneta tužba, ali uvedena i smrtna kazna

Popcorn
0
Photo: Pixabay.com

Za razliku od prethodne, kada, zbog pandemije koronavirusa i stanja u zemlji, publika nije imala mogućnost da ih pogleda u bioskopima, ove godine smo to mogli, a evo koja su dela bila najpopularnija i definitivno ostavila najveći trag u 2021. godini.

FILMOVI:

1. "Gučijevi"

 

Film koji je definitivno obeležio prethodnu godinu je dugoočekivano ostvarenje "Gučijevi". U pitanju je kriminalistička drama, koja traje skoro dva sata i 40 minuta, a prati priču o porodici koja je osnovala modnu kuću "Gucci". Glavne uloge poneli su Lejdi Gaga, Džared Leto, Al Paćino, Adam Driver i Džeremi Ajrons, a film je premijerno prikazan krajem novembra u našoj zemlji. 

Gaga igra Patriciju Ređani, mladu sekretaricu sa velikim željama, koja radi u firmi svog oca, dobrostojećeg prevoznika.Godine 1970. pojavila se u diskoteci u Milanu i upoznala se sa šaljivim, mršavim Mauricijem Gučijem, studentom prava koji nije bio zainteresovan za porodični posao.

Mišljenja publike i kritičara prilično su podeljenja, a čak je porodica Guči zapretila produkciji filma tužbom, jer nisu zadovoljni kako su pojedini likovi predstavljeni. Takođe, naslednici Alda Gučija (koga u filmu glumi Al Paćino) tvrde da se produkcija filma nije potrudila da ih konsultuje pre nego što su predsednika kompanije i članove porodice Guči opisali kao nasilnike, neuke i neosetljive na svet oko sebe.

2. "Spajdermen: Put bez povratka"


Marvelov film "Spajdermen: Put bez povratka" imao je premijeru sredinom decembra, nakon čega su osvanule prve reakcije fanova, ali i ocene kritičara.

Kada je najavljen novi film o ovom superjunaku, još tada se javio poseban osećaj uzbuđenja zbog tajnovite prirode njegove produkcije.

Nakon što je otkriveno da će nekoliko likova iz prethodnih filmova o "Spajdermenu" biti u novom ostvarenju (Green Goblin, Doctor Octopus, Electro), mnogi su pretpostavili da će se bivši glumci franšize Tobi Megvajer i Endru Garfild takođe pojaviti. Iako taj detalj nećemo otkrivati, poznato je da su fanovi izuzetno zadovoljni ishodom filma, u kojem se Tom Holand vraća kao veb-slinger pored Doktora Strejndža Benedikta Kamberbatča.

A, ovo ostvarenje je postalo i prvo koje je premašilo zaradu od milijardu dolara u vreme pandemije korona virusa i to za samo 12 dana od početka njegovog prikazivanja u bioskopima.

To znači da "Spajdermen: Put bez povratka" nije samo srušio rekorde iz doba pandemije, već je postao treći najbolji nastavak svih vremena, odmah iza "Osvetnika: Endgame"i "Osvetnika: Rat beskonačnosti".

3. Ne gledaj gore


Dugoočekivana crna komedija "Don't look up", čiju ekipu čini impresivan glumački tim – Leonardo Dikaprio, Dženifer Lorens, Meril Strip, Kejt Blančet, Džoana Hil i Kris Evans, svetlost dana ugledala je 5. decembra.

Ova politička satira prati grupu naučnika, među njima profesora (Leonardo Dikaprio) i jednog studenta, koji pokušavaju da upozore svet na džinovski asteroid koji se približava zemlji i preti da je uništi. Međutim, stvari se komplikuju kada ih stanovništvo, zajedno sa predsednicom SAD-a na čelu (Meril Strip) ismejava i ne shvata ozbiljno. Kako bi privukli pažnju građana i vlasti, naučnici odlučuju da krenu na medijsku turneju.

U filmu se pojavljuje i mlada pevačica Arijana Grande, što se njenim fanovima posebno dopalo, te je sveopšti iutisak ljubitelja filmova uglavnom pozitivan. Jedina zamerka određenog dela publike bila je, kako kažu, usporena radnja filma.

4. Francuska depeša



Nezapaženo nije prošao ni film "Francuska depeša", čija je premijera u svetu održana 21. oktobra 2021. godine.
 
Ovaj film je svojevrsna oda novinarima i novinarstvu smeštena u ispostavu američkog magazina u izmišljeni dvadesetovekovni francuski gradić. Novinarske lične i profesionalne priče publikuju se u „Francuskoj depeši“, a novinari, nakon smrti imaju zadatak da naprave poslednje izdanje ovog broja, u kojem će opisati po jednu reportažu.

Pomalo čudno, ali, prema mišljenju kritičara možda i maestralno ostvarenje naišlo je mahom na pozitivne kritike, posebno zbog specifične estetike kojom film odiše.
 

5. "Prošle noći u Sohou"


Misteriozni triler "Prošle noći u Sohou" publika je mogla da gleda od 4. novembra, kada je film stigao u naše bioskope.

Ovo filmsko ostvarenje svakako je ostavilo jak utisak i obeležilo prethodnu godinu.

Glumačku ekipa čine popularna Anja Tejlor Džoj i Tomasin Makenzi, koji su gledaoce odveli na neverovatno putovanje od prošlosti do budućnosti. U pitanju je triler proslavljenog reditelja Edgara Rajta, koji prati priču o mladoj devojci, sa strašću prema modnom dizajnu, koja na misteriozan način ulazi u šezdesete godine prošlog veka gde se susreće sa svojim idolom, impresivnom pevačicom Sendi. Ali glamur nije onakav kakvim se čini, a snovi o prošlosti počinju da se raspadaju i pretvaraju se u nešto mnogo mračnije.

6. "Džejms Bond: Nema vremena za umiranje"


Posljednji nastavak serijala o britanskom agentu Džejmsu Bondu sa Danijelom Krejgom u glavnoj ulozi postigao je najveći uspjeh tokom prvog vikenda prikazivanja u Velikoj Britaniji od svih 007 filmova.

Krejgov peti nastup kao agent 007 zaradio je 21 milion funti tokom prvog vikenda prikazivanja.

"Nema vremena za umiranje" tako je premašio "Skajfol" koji je prvog vikenda zaradio 20,2 miliona funti i "Spektru", koji je zaradio 19,8 miliona. Ti filmovi nalaze se na drugom i trećem mjestu britanske top liste filmova svih vremena.

Inače, ono što takođe izdvaja ovaj film od ostalih delova je njegov završetak, koji je podelio dugogodišnje obožavaoce franšize, ostavljajući mnoge zbunjene oko toga kako će vratiti lik u novom filmu, s obzirom na to da je ovaj bio poslednji u nizu kog je agenta 007 igrao Danijel Krejg.

SERIJE:

1. "Squid game"


Od prvog trenutka prikazivanja, ova južnokorejska serija je postala planetarno popularna, a ovo ostvarenje je i najgledanija serija u istoriji Netflix-a, koje je za nešto manje od mesec dana prikazvanja na ovoj platformi zabeležila 1,65 milijardi sati gledanja.

"Squid game" je tako ušao i u trku za američke nagrade za Najbolju dramu i Najbolju seriju na stranom jeziku, dok je protagonista Li Džong-Dže nominovan za Najboljeg glumca u drami i tako postao jedini kandidat koji ne govori engleski.

U popularnoj seriji 465 takmičara igra dečje igre kako bi osvojili 38 miliona dolara, a oni koji ispadaju iz igre bivaju ubijeni.

Trenutno je poznato da je potvrđeno snimanje druge sezone, ali da postoje i pregovori da ostvarenje dobije i treće poglavlje.

Inače, ono što je zanimljivo je da je ova serija zabranjena u Severnoj Koreji i da je prethodne godine donet zakon koji nalaže smrtnu kaznu za gledanje, posedovanje i distribuciju sadržaja iz kapitalističkih zemalja, kao što su Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

2. La casa de papel


Popularna španska kriminalistička serija osvojila je gledaoce širom sveta, a nedavno je dobila svoj kraj, kada je prikazan drugi deo pete sezone.

Fanovi su ga s nestrpljenjem iščekivali, a prema njihovom mišljenju, kraj serije uspeo je da odgovori na određena pitanja koja su se javila tokom serije. 

Takođe, domaća publika ne prestaje da bruji o jednom detalju iz serije, a reč je o sceni u kojoj čuveni Profesor traži pomoć Srba.

Inače, nedavno je otkriveno da će serija dobiti spin off, a da će u fokusu biti priča o liku Berlinu. Osim toga, u pripremi je i korejska verzija "La casa de papel", u kojoj će igrati najpoznatiji korejski glumci, pa će tako ulogu Berlina izneti glumac iz serije "Squid Game", Park He-sou.

3. "You"


"You" je 2018. godine postala internacionalni hit, a ove godine izašla je treća sezona, koja je na Netflix-u prestigla "Squid Game", što znači da je u jednom trenutku bila najgledanija na toj platformi.

U pitanju je psihološki triler o tihom ubici Joeu Goldbergu, a njegova izvedba narcisoidnog psihopate oduševila je obožavatelje i stvorila novu eru za ovog mladog glumca.

Treća sezone serije je puna novih likova. Među njima je Shalita Grant, poznata po ulogama u CSI serijalima.

Već je najavljeno snimanje četvrte sezone.

4. "Frends Reuinion"


Jedna od najpopularnijih serija svih vremena ove godine vratila sa novim sadržajem nakon 17 godina!

Dobropoznati junaci iz kultne serije "Prijatelji" ove godine ponovo su se okupili kada je snimljen i objavljen specijal "Prijatelji: Ponovo na okupu". 

Prva epizoda "Prijatelja" premijerno je izvedena 1994. godine, a taj serijal ukupno je imao deset sezona. 

Na setu su se okupila dobro poznata lica, Kortni Koks, Met Le Blank, Lisa Kudrou, DŽenifer Aniston, Metju Peri i Dejvid Švimer.

Ekipa serije se šetala studijom gde se snimala serija, a emocije su bile očigledne. U specijalu su se prisetili starih scena, a neke su i glumili uživo. Takođe, organizovali su kviz kako bi proverili ko se najbolje seća detalja sa snimanja i starih epizoda.

Ova specijalna i poslednja epizoda serijala publiku je mahom oduševila, međutim bilo je i onih koji su imali negativne kritike. Ipak, emotivne reakcije retko kod koga su izostale, pa je na taj način epizoda obeležila godinu.

5. "The Witcher"

https://youtube.com/watch?v=TJFVV2L8GKs

 

Ljubitlje epske fantastike i trilogije video-igre The Witcher 2: Assassins of Kings i The Witcher: Wild Hunt imali su razloga za slavlje kada je otkriveno da će serija dobiti drugu sezonu, koja je potom i emitovana krajem prethodnog meseca.

Nova sezona je ugostila dosta novih likova, pa samim tim i novih glumaca.Međutim, tu dolazi i do prvih problema, jer se karakteri, kao i uloga u priči pojedinih likova dosta razlikuje od izvornih priča.

Druga sezona se nastavlja nakon bitke i ujedinjenja Geralta i Ciri koje se odigrala krajem prve sezone. Geralt vodi Ciri u Kaer Morhen kako bi se brinuo o njoj, pružajući joj dom, zaštitu, neophodan trening u svrhu zaštite i kontrole svojih moći.

Fanove franšize su dočekala brojna razočaranja. Pored priče i likova koja imaju odstupanja, priča u ovoj sezoni se povremeno čini kao da je dosta zbrzana.

Sa druge strane, ono što je publiku oduševilo i o čemu se deskusuje su efekti, kao i animacija čudovišta u seriji, koji su ponovo na zavidnom nivou.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn