Pretraži

6 najboljih adaptacija romana Stivena Kinga: Ovi filmski klasici su FAVORITI slavnog autora i OBAVEZNO ih morate pogledati – bar jednom!

Popcorn
1
Foto: MediaPunch / Shutterstock Editorial / Profimedia, Youtube printscreen

Američki književnik Stiven King jedan je od onih autora čija su dela često inspiracija za brojna holivudska osvarenja – kako filmove, tako i tv serije.

Dok su neke od ovih adaptacija ostale zapamćene kao kultni klasici, druge su naišle na kritike gledalaca, a ponekad i samog Kinga, koji je jednom prilikom, u razgovoru za časopis Rolling Stone, otkrio koje filmove smatra najboljim adaptacijama svojih dela.

U nastavku otkrivamo koje je klasike naveo kao svoje favorite.

Ostani uz mene (Stand by Me)

Ostani uz mene je pustolovna drama iz 1986. godine koju je režirao Rob Reiner. Film prati književnika Gordija Lačansa (Ričard Drejfuz) koji u novinama pročita vest o ubistvu svog najboljeg prijatelja iz detinjstva i priseti se događaja koji mu je zauvek promenio život.

Kada je imao 12 godina, Gordi (Vil Veton) je sa svojim prijateljima Krisom (River Finiks), Tedijem (Kori Feldman) i Vernom (Džeri O’Konel) krenuo u potragu za telom dečaka na kojeg je naleteo voz.

Bekstvo iz Šošenka (Shawshank Redemption)

Bekstvo iz Šošenka je drama koju je režirao Frenk Darabont, a glavne uloge igrali su Morgan Frimen i Tim Robins. Priča prati bankara Endija Dufrena (Robbins), koji je proglašen krivim za ubistvo svoje žene i njenog ljubavnika i osuđen na doživotni zatvor, iako tvrdi da je nevin.

Endi je poslat u ozloglašeni zatvor Šošenka, gde se u početku drži po strani, ali ubrzo se sprijatelji s uticajnim zatvorenikom Ridom (Frimen).

Zelena milja (Green Mile)

Još jedan klasik Frenka Darabonta. Zelena milja je drama smeštena u razdoblje Velike depresije, koja prati zatvorskog čuvara Pola Edžkomba (Tom Henks). Edžkomb je radio na odeljenju za smrtne kazne u zatvoru Cold Mountain, gde je upoznao zatvorenika Džona Kofija (Majkl Klark Dankan) koji je osuđen za ubistvo i silovanje dve devojčice.

Uprkos svojoj zastrašujućoj pojavi, Kofi je dobroćudan i naivan. Uz to, ima natprirodni dar koji koristi kako bi pomogao ljudima, zbog čega Edžkomb veruje da nije kriv za brutalno ubistvo.

Mizeri (Misery)

Psihološki horor Mizeri, u režiji Roba Reinera, priča je o slavnom piscu kojeg je otela opsednuta obožavateljka jer želi da promeni završetak jednog svog romana. Glavne uloge igrali su Keti Bejts, Džejms Kan, Franses Sternhagen, Ričard Farnsvort i Loren Bakal.

Dolores Klajborn (Dolores Claiborne)

Dolores Klajborn je psihološka drama Tejlora Hakforda, s Kejti Bejts, Dženifer Džejson Lej, Kristoferom Plumerom i Dejvidom Straternom u glavnim ulogama. U središtu priče je napeti odnos između Selene St. Džordž (Lej) i njene majke Dolores (Bejts), koja je optužena za ubistvo starice o kojoj se brinula.

Cujo

Cujo je kultni horor iz 80-ih, koji je režirao Luis Tig, a u kojem su glavne uloge igrali Di Valas, Danijel Hju-Keli i Deni Pintauro. Priča prati majku i sina koji pokušavaju da pobegnu od besnog bernardinca.

Komentari (1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn